Pěkný den, Žaneto. Jsem docela vysoká, mám prsa G80 a často mě bolí šíje. Kamarádka mi poradila, abych hledala podprsenku, u které se dají sepnou vzadu ramínka, prý to hodně pomáhá. V minulé poradně jste psala o ramínkách, ale o sepnutých nic. Pomáhá to? A kde je seženu? Helena Š., Lochkov.

Pěkný den, milá Heleno. Máte pravdu, o ramínkách, které nabízejí možnost fixaci vzadu jsem se nezmínila. Tak to nyní napravím, neboť je to na celou jednu poradnu. Na podprsenky s „fixací vzadu“ slyším jen chválu a mám dobrou zprávu: dají se koupit i u nás. Ona fixace je plastová součástka, která spojí v ideálním místě obě ramínka tak, že tvoří vzadu písmeno X. Výrobci nabízejí fixaci ramínek vzadu hlavně ze dvou důvodů:

První důvod je, že si to vyžádaly módní trendy – ženy začaly nosit vzadu vykrojená trička typu boxerky a nechtěly, aby jejich linii rušila prádlová ramínka. To je stejná situace, jako když se v 60. letech minulého století začaly nosit bokové rifle, kalhoty a bokové sukně a výrobci prádla začali okamžitě vyrábět první bokové kalhotky.

Druhým důvodem je spíše zdravotní hledisko – či spíše požadavek komfortu žen s velkými prsy. Spojení ramínek vzadu do kříže vás jemně donutí se nehrbit, srovnat záda, vyrovnat se a povolit tonus (napětí svalů) v ramenou a šíji. To bývá příčinou občasných bolestí právě šíje, zad a hlavy, kterými ženy s velkým poprsím občas trpí.

A já přidávám ještě estetické hledisko. Kdo se hrbí, přidává si roky. Milá Heleno, vzpomínáte si na hlášku Elišky Balzerové z českého filmu Ženy v pokušení? „Boky, zapoj BOKY!“ volá před kavárnou na svoji čerstvě rozvedenou dceru, psycholožku v podání Lenky Vlasákové. Je známá pravda, že náš sex-appeal závisí hlavně na naší chůzi, na našich pohybech a gestech. Když se hrbíte, když nekráčíte vzpřímeně, nemůžete krásně kroužit zadečkem a boky. A to byste při své výšce a sexy velikosti prsou měla dělat při každém kroku!

Profesionální stylistka prádla z Triola a.s. Na ŽenyDívky.cz pro vás připravuje módní poradnu.