Věděly jste, že ženy často odmítají používat make up proto, že si jej neumí správně vybrat? Mnohé odradila špatná zkušenost. Prostě sáhly po „nějakém“ a vůbec jim nesedl. Možná to zkusily opakovaně a výsledek opět nebyl uspokojivý, nebo byl ještě horší. Není se čemu divit. Když takto několikrát špatně investujete, raději se make upu vzdáte. Což je škoda, protože nás umí skutečně zkrášlit, zakrýt nedostatky pleti i vyformovat obličej. Prostě nás za minutku promění z ošklivého káčátka na krásou labuť. Nechcete mu dát přece jenom ještě jednu šanci?

Parametrů, podle čeho make-up vybírat, je mnoho. Firmy a značky doslova chrlí různé typy make-upu. Už dávno nejde jen o to, sáhnout po správném odstínu. To nemusí stačit. Jiný typ pleti, jiná příležitost, jiné kožní neduhy i jiný věk – každá tato situace si žádá odlišný typ make upu. Nevylekejte se a soustřeďte se na to, co potřebujete právě vy. Dobré rady jak vybrat make up existují a rovnou vás odkážou na ten správný.

Na co myslet při vybírání správného make upu?

Odstín je důležitý, ale ne jediný parametr volby. Bez výjimky jej vždy vybíráme na denním světle. Nikdy ne při umělém osvětlení. Nevhodný je rovněž zvyk namazat si make up na zápěstí a posuzovat na tomto místě vhodnost jeho odstínu. Vždy jej testujte na obličeji, nejlépe na hraně brady po straně. Ale pozor. Testujte nejlépe hned tři odstíny. Ten, o kterém si myslíte, že je nejblíž vaší pleti, pak o tón tmavší, a ještě o tón světlejší. Takto si udělejte vedle sebe tři čáry a z nich vyberte jeden správný. Kdysi se doporučovalo volit vždy o odstín světlejší make up, než je vaše pleť, ale příliš světlé krásky vám toto doporučení rychle vyvrátí. Nechtějí být obvykle ještě světlejší.

U make upu posuzujeme i jeho další vlastnosti. Ať již jde o míru krytí, texturu či otěruvzdornost.

Nesprávná textura přidává věk

Stav naší pleti se liší podle věku. I když nám táhne na padesát a vrásky zrovna nemáme, jakmile si naneseme nevhodně zvolený make up, zrcadlo nás rychle vyvede z omylu, že snad vypadáme na dvacet. Při vhodném make upu je to naopak. Ten nám umí roky skutečně ubrat. Po čtyřicítce jsou ideálním make upem tzv anti-wrinkles make up. U něj se make up nehromadí ve vráskách a ty se tak nezdůrazňují. Hodí se rovněž SPF faktor, který pleť chrání před vznikem různých skvrn ze slunce. Je škoda na jednu stranu bojovat proti skvrnám na pleti v souvislosti s věkem, a na druhou stranu si o ně koledovat nechráněným obličejem na sluníčku.

Jiný make up tedy potřebuje mladá pleť, jiný ta zralá. Více pigmentu je nutné na maskování problémů s akné, pleť však musí nadále dýchat, aby se akné nezhoršilo ještě více.

O volbě make upu rozhoduje i typ naší pleti

Suchá pleť má ráda tekutý a krémový make up. Normální, ale především mastná pleť potřebuje make up matující. Pro nejmastnější pleť se pak hodí pěnové make upy, ideálně matující a se stahujícím účinkem. Existuje však i make up na citlivou pleť či na akné. Ten se nabízí ve speciální tyčince.