Kdyby nebyl herec, mohl z něj být profesionální závodník. Steve McQueen miloval rychlá auta a to nejen ve filmu. Charakterní hrdina a milovník adrenalinových sportů by 24. března oslavil devadesáté narozeniny.

Americký herec Terence Stephen McQueen, známý jako Steve McQueen, se narodil 24. března roku 1930 v Indianě. Své dětství strávil se strýcem na jeho velké farmě v Missouri. Jeho otec rodinu opustil krátce po Stevově narození a matka nechtěla syna vychovávat sama.

Ke své matce se Steve vrátil, až když mu bylo 12 let. Bydlel s ní a otčímem v Kalifornii, ale dlouho se u nich neohřál. O dva roky později se připojil k pouličnímu gangu a nastaly potíže. Matka si se synem nevěděla rady, a tak ho poslala do „domu pro problémové chlapce“. Klučina se pokoušel z polepšovny několikrát utéct, ale vždycky byl chycen.

Nakonec se Steva podařilo zkrotit a mladík se připojil k Námořní pěchotě. Po odchodu z armády, roku 1952, využil finanční podpory poskytované bývalým vojákům, a začal v New Yorku studovat herectví.

Jeho filmových debutem byla role ve snímku Somebody Up There Likes Me. Největší popularitu mu ale vynesla postava pistolníka Vina, ve westernu Sedm statečných (1960). Dále exceloval ve snímcích jako Velký útěk, Bullittův případ a Motýlek, kde si zahrál po boku Dustina Hoffmanna.  

Herec se nebezpečných situací nebál a nikdy se nenechal zastupovat kaskadérem. Adrenalinovou zábavu v podobě rychlé jízdy autem, vyhledával i v soukromém životě. Svou lásku k závodění si užil především při natáčení slavného sportovního snímku Le Mans (1971).

Americký herec zemřel 7. listopadu 1980 v pouhých padesáti letech, při operaci nádoru na plicích.

Foto: ČTK