Když se řekne špenát, vybaví se vám nepříjemně zabarvená kaše na talíři ve školní jídelně? Pak je nejvyšší čas váš názor na tuto zeleninu změnit! Špenát byl oblíbenou pochoutkou už v Persii, odkud byl v devátém století přivezen do Španělska a později se dostal do dalších zemí Evropy. Z počátku se používal jako léčivý prostředek proti nadýmání, horečce, zánětům plic, ale i jako podpora při odstraňování ledvinových kamenů.

Dnes je špenát běžnou součástí jídelníčku zdravého stravování a rádi po něm sáhnou i ti, co drží dietu. V syrovém stavu má totiž jen 19 kcal ve sto gramech. Bohatý je také na beta karoten, vitamíny C a E, vápník, železo, jód, fosfor…. Jeho příprava je velmi snadná a použít se dá vařený, i v syrovém stavu. V druhém případě je však nutné mít na paměti, že tato listová zelenina obsahuje kyselinu šťavelovou, se kterou se to nesmí přehánět. Syrový špenát je proto nutné konzumovat jen v omezeném množství.

Domácí špenátové noky se smetanovo-sýrovou omáčkou

Ingredience:

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 100g hladké mouky
  • 500g brambor
  • 1 smetana na vaření
  • 100g nastrouhaného parmezánu
  • 2 – 3 žloutky (dle konzistence těsta)
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  • čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Špenát je třeba dobře proprat a očistit. Poté ho blanšírovat, tzn. velmi krátce povařit v osolené vodě, a poté rychle zchladit ve vodě ledové. Ze špenátu je třeba vymačkat vodu (lze i rukou). Odebereme přibližně 100 g vymačkaného špenátu a nasekáme ho najemno.

Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Brambory i se slupkou očistíme, omyjeme a vaříme ve vodě do změknutí. Poté je odstavíme, slijeme a necháme trochu vychladnout. Ještě teplé brambory oloupeme a ihned prolisujeme, nebo nastrouháme na struhadle.

Do mísy přijdou prolisované či nastrouhané brambory a nasekaný špenát. Vrcholek vytvořeného kopce trochu zmáčkneme, a tím vytvoříme prohlubeň. Do té rozklepneme žloutky, přidáme mouku, sůl a namletý muškátový oříšek. Ingredience mezi sebou dobře prohněteme, aby se propojily a vzniklo těsto.

Z hotového těsta vytvoříme rukama dlouhý, asi 2 centimetry široký váleček. Ten nakrájíme ve dvoucentimetrových rozestupech a čtverečky lehce stlačíme vidličkou. Nočky vaříme ve vroucí, osolené vodě, přibližně dvě minuty.

V mezičase zahřejeme na pánvi smetanu, ochutíme ji solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami – například bazalkou, oregánem, tymiánem. Přidáme pár kapek citronu, polovinu nastrouhaného parmezánu a zbytek špenátu. Necháme chvilku prohřát a poté omáčkou přelijeme noky připravené na talíři. Pokrm zasypeme zbylým parmezánem a je hotovo!

Foto: Depositphotos.com