Podle archeologů se pistáciemi živili lidé už před šesti tisíci lety před naším letopočtem. V Číně se těmto oříškům říká šťastné a je pravdou, že chutné pistácie mají pozitivní účinky na naši psychiku i zdraví. Jejich konzumací podpoříte imunitu, nervový systém a zlepšíte si náladu.

Nazelenalé plody řečíku pistáciového jsou totiž bohaté na antioxidanty, vitamíny E, B6 a draslík. Pojídáním pistácií pomůžete tělu snížit hladinu cholesterolu v krvi, zmenšíte riziko vzniku krevních sraženin a lépe budete zvládat i stres. Navíc – pistácie obsahují méně kalorií než ostatní oříšky, a proto jsou vhodné i při dietách.

Pistácie, jejichž domovinou je Střední východ a Střední Asie, se těší oblibě po celém světě a mají dokonce i svůj vlastní den. Ten připadá na 26. února a oslavit ho lze například tím, že chutné oříšky zařadíte do denního jídelníčku. Přidejte je do snídaňové obilninové kaše, pojídat je lze i jako malý snack během dne a po obědě si můžete dopřát třeba lahodný pistáciový cupcake.

Recept na pistáciový cupcake

Ingredience

Na těsto:

  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • 100 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 100 g třtinového cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g jemně namletých pistácií
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)

Na polevu:

  • 100 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 30 g práškového cukru
  • vanilkový lusk nebo ½ sáčku vanilkového cukru
  • 1 – 2 polévkové lžíce nasekaných pistácií na ozdobu
  • zelené potravinářské barvivo (lze vynechat)
  • 1/2 balení ztužovače šlehačky (lze vynechat)

Postup:

Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vejce, smetanový sýr a míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký krém.

V jiné míse smíchejte mouku, čajovou lžičku prášku do pečiva a namleté pistácie. Poté sypkou směs postupně vmíchejte do mísy s krémovým mixem.

Do formy na muffiny dejte papírové košíčky a do 2/3 je naplňte těstem. Troubu předehřejte na 160 °C a těsto pečte přibližně 25 minut.

V mezičase připravte krém. Smíchejte smetanu, mascarpone, cukr a vanilku či vanilkový cukr. Doporučujeme použít elektrický šlehač a směs šlehat na nejvyšší stupeň tak dlouho, dokud krém nebude tuhý. Pokud cupcaky neplánujete sníst ihned po upečení, je dobré přidat do krému ještě polovinu pytlíku ztužovače šlehačky. Pro intenzivnější zelenou barvu lze navíc přisypat trochu potravinářského barviva.

Krémem naplňte igelitový či zdobící pytlík a vychladlé cupcaky s ním ozdobte. Hotový dezert dekorujte nasekanými pistáciemi.

Foto: Depositphotos.com