Čím dál tím víc sahají lidé k různému alternativnímu přístupu ke stravování. Ze všech časopisů a sociálních sítí na nás vyskakují různé pojmy jako „bio“ potraviny, „raw“ dezerty či „bezlepkový“ chléb. Co tato označení znamenají? Připravili jsme pro vás slovníček, který vám pomůže se v těchto výrazech vyznat.

Bio (Organická strava)

V obchodech si na potravinách můžete všimnout označení „bio“.  Jde o produkty, které musí pocházet z ekologického hospodářství, to znamená, že nejsou použity žádné chemické přídavky a nepřírodní emulgátory. Tím pádem je jejich pěstování nebo chov šetrný k přírodě. 

Bezlepková strava

Jak již název napovídá, lidé vylučují ze svého jídelníčku vše, co obsahuje lepek. Dietu nedodržují pouze celiakové. Zdraví lidé považují bezlepkovou stravu za zdravější a za klíč k tomu jak zhubnout.

Freeganství

Ačkoliv to tak na první pohled může vypadat tak nejde o bezdomovce. Vyznavači tohoto směru bojují proti plýtvání a spotřební společnosti. Lidé obcházejí popelnice a kontejnery, ze kterých se „stravují.“

Paleo stravování

Paleo strávníci se inspirují z jídelníčku našich předků z doby kamenné. Jedí tedy hodně masa, nezpracované živočišné i rostlinné tuky, ořechy, čerstvé ovoce a zeleninu. Nejedí obiloviny, luštěniny, cukry a různé chemie v jídle, konzervanty a barviva.

Makrobiotika

Základní potravinou jsou pro makrobiotiky obilniny, které jsou doplněny o potraviny, které nejsou průmyslově zpracovávány (zelenina, ovoce, luštěniny). Maso, vejce a rafinované potraviny jsou výrazně omezeny, ale nejsou zakázány.

Makrobiotické učení také omezuje množství tekutin, zakazuje přejídání a požaduje, aby potrava byla před polknutím důkladně rozžvýkána. Standardní makrobiotický talíř tvoří z 50 % celozrnné obilniny, z 30 % zelenina (hlavně tepelně upravená a kvašená), z 15 % luštěniny a mořské řasy, z 5 % polévky. Doplňkově lze zařadit ryby, ovoce, semena, ořechy, oleje a jiné.

Veganství

Spousta lidí si vegany zaměňuje s vegetariány. Vegani nejen že nejedí maso, ale nepřijímají nic, co má se zvířaty společného. Ze svého jídelníčku tedy vyřazují například vajíčka, med, mléko, sýr a jiné. Jedí tedy různé rostlinné proteiny, obiloviny, luštěniny, ovoce, zeleninu či oříšky.

Raw

Ti, co ujíždějí na raw stravování se říká vitariáni. Tito lidé jedí pouze to, co bylo tepelně upraveno maximálně do 42 stupňů Celsia. Pokud tuto hranici překročí, potraviny už podle nich ztrácí své výživové hodnoty.  Ale nemyslete si, existuje řada receptů jak tímto způsobem připravit raw burger, raw špagety, chutné dezerty či smoothie.

Fruktariánství

Vyznavači tohoto životního stylu nekonzumují potraviny, kvůli kterým byla zabita zvířata či rostliny. Jedí tedy zejména ovoce, ořechy a plody, které spadly na zem.

Breathariánství

Nakonec jsme vybrali již extrémní alternativní stravování, které vás nebude stát ani korunu. Breathariáni totiž nejedí ani nepijí. Vyznávají myšlenku, že mohou žít pouze ze vzduchu.

Foto: pixabay.com/buffetcrush