Svatomartinské oslavy spojené s otevíráním mladého vína jsou tradičně stanoveny na 11. listopadu. Tento rok je tomu však jinak. Svatomartinská vína letos zákazníci poprvé ochutnají již tento víkend, což je po patnácti letech změna oproti zavedené tradici.

Historie svatomartinských tradic sahá až do raného středověku a postupem času si získala oblibu po celé Evropě. Svatý Martin z Tours, od jehož osoby se slavnosti odvozují, byl římský voják, poustevník a biskup. Platí za jednoho z nejoblíbenějších světců v římskokatolické církvi a také za prvního svatého, jenž nezemřel mučednickou smrtí.

Byl zakladatelem prvních klášterů ve Francii a horlivý propagátor křesťanství. Zemřel během jedné ze svých misijních cest ve věku 80 let; stalo se tak 8. listopadu 397 v Candes. Ostatky biskupa Martina byly převezeny do Tours a slavnostní pohřeb se konal o tři dny později, 11. listopadu. Od té doby je tento den spojen se jménem Martin, které je sedmým nejoblíbenějším jménem v České republice.  

Oslavy svatého Martina byly ve znamení lovů, zabijaček a veselic. Zemědělský rok byl ukončen, vrchnosti odevzdány povinné odvody a prostý lid mohl oslavovat. Pekla se martinská husa, koláče, zapalovaly se ohně a ve vinařských oblastech se ochutnávala první vína.

Tradiční pokrmy

Martinská husa patří k typickým pokrmům spojeným s tímto svátkem. Tradice pečení hus pochází z Německa, v Čechách jsou první zmínky dochovány z 16. století. K pojídání hus se váží dvě legendy. Jedna hovoří o svatém Martinovi, jenž měl být jmenován biskupem, ale ze skromnosti se před ceremonií ukryl v husinci.

Opeřenci však kejháním jeho úkryt prozradily a za trest skončily na pekáči. Druhá pověst zmiňuje husy jako hlasité narušitele jednoho z Martinových kázání, čímž si vysloužily smrt.

Obliba husích pokrmů stále stoupá; největší je na svátek Martina a Štěpána. Recept na martinskou husu najdete zde. Z husích odřezků, krků a drobů se vařila sváteční polévka kaldoun, pekly se rohlíky se zahnutými rohy a posvícenské koláče.

Svatomartinská vína

Martinská vína jsou první vína nového ročníku. Mají osobitý charakter: jsou svěží, s ovocnou vůní a vinaři je doporučují vypít do Velikonoc. Značku Svatomartinské víno mohou použít jen ta vína, jež jsou z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Projít musí také testem nezávislé komise, která posuzuje jejich vlastnosti, chuť, vůni i celkový dojem.

I tradice martinských vín sahá až do středověku. Vinaři měli stejně jako ostatní zemědělci povinnost odvádět vrchnosti, klášterům, kostelům a kněžím úroky z vína. V Německu a česko-německém pohraničí bylo vínem obdarováváno také prosté obyvatelstvo a tradovalo se, že Martin mění vodu na víno a kdo se martinského vína napije, krásný, zdraví a silný zůstane.

Letos se představí na 366 svatomartinských vín od 97 vinařů, v prodeji bude na 2 200 000 lahví. Díky příznivému počasí v září a říjnu, lze podle hlavního someliéra Salonu vín Martina Babisze očekávat velmi zajímavý ročník.   

Kam za slavnostmi?

V sobotu 9.11. ožije Svatomartinskými slavnostmi náplavka Rašínova nábřeží v Praze. Devátý ročník festivalu slibuje kromě degustace nových vín i pečenou husu a bohatý doprovodný program. Více na www.svatomartinskeslavnosti.cz

Na Vysočině se drží kalendáře a oslavy svatého Martina budou v Jihlavě na pořadu
11. listopadu. Na bílém koni přijede Martin, kterého v průvodu doprovodí kejklíři, vojáci, selky i historické postavy. Ochutnávat se bude víno, husy i martinské rohlíčky. Více na www.havirskypruvod.cz

Do středních Čech lze za slavnostmi vyrazit 9. listopadu na zámek Zbiroh. I zde je možno ochutnat nejen vína svatomartinská, ale i nejlepší česká a moravská vína a tradiční chutné pokrmy. Připraven je také bohatý doprovodný program. Více na www.zbiroh.com

Tradici ctí i v Českém Krumlově. Vína nového ročníku přiveze svatý Martin na náměstí Svornosti 11. listopadu, kde budou slavnostně otevřena v 11 hodin a 11 minut. Ve vybraných krumlovských restauracích lze již od pátku vychutnávat tradiční pečenou husu na mnoha způsobů. Přehled restaurací naleznete zde

Foto: ČTK/Mlch Petr