Svátek známý jako Dušičky se kvapem blíží a mnozí zdobí své příbytky a jejich okolí lucernami z dýní. Odkud se tradice vzala? Proč se v Americe lucernám říká Jack-o´- lanterns? A jak dýně správně vydlabat, aby vydržely co nejdéle?

Tradici rozsvěcování luceren lze hledat již u Keltů. Ti věřili v magickou moc noci, kdy se láme říjen a listopad, a která připadá svátku Samhain. Mrtví se v tu dobu měli vracet mezi živé, a aby nebloudili, byly jim na cestu rozsvěcovány lampičky. Ty své majitele zároveň chránili před zlými silami a duchy, kteří mohli ze záhrobí také uniknout. Ochranný účinek měly zvýšit i pomalované obličeje a převleky. Podobnost s Halloweenem čistě náhodná? Kdepak!

Halloween je anglosaský lidový svátek, jenž z keltského Samhainu vychází. Slaví se večer před svátkem Všech svatých a původ jeho názvu lze hledat u katolíků. Jedná se totiž o zkomoleninu slov All Hallows Eve (tedy doslova: večer před svátkem Všech svatých). Za oceánem se o Halloweenu děti převlékají do strašidelných kostýmů a chodí koledovat se slovy „trick or treat“ – tedy koledu nebo něco provedu. Pořádají se i halloweenské průvody na jejichž konci se volí nejstrašidelnější maska. Vypráví se hororové historky, domy se vyzdobí jako strašidelné hrady a předzahrádky obsadí dýňové svítilny.

Zeleninové lucerny

Dýňovým svítilnám se v USA říká Jack-o-lanterns, tedy Jackovy lucerny. Název nesou údajně podle jistého Jacka, irského pobudy, jenž se pustil do křížku s ďáblem. Zhýralý muž holdoval alkoholu a chtěl se vyhnout svému osudu. Když se s ďáblem setkal, snažil se ho obelstít. Párkrát se mu to podařilo, ale nakonec svému stylu životu podlehl; stalo se tak den před Halloweenem. Od bran nebeských byl pro svou podlost vykázán, i ďábel však jeho duši odmítl a nařídil mu vrátit se tam, odkud přišel. Jack na svou cestu dostal hroudu uhlí, jež ho měla provázet. Tu muž vložil do vydlabané řepy, aby mu svítila na jeho putování.

Dříve se lucerny vyráběly  právě z řepy a tuřínů. Tradici přivezli do Ameriky irští přistěhovalci v 19. století a kvůli nedostatku zmíněné zeleniny se ujala alternativa, v podobě svítilen dýňových. Lidé je umisťují v domech i jejich okolí proto, aby je Jack mohl vzít a ochránit je před zlými silami.

Jak se slaví u nás

I v České republice si na začátku listopadu připomínáme ty, co odešly z našeho světa. Tradice oslav byla původně bohatá, dnes z ní však zůstalo jen málo. Uklízí se a zdobí hroby, zapalují svíčky, vzpomíná se… Po roce 1989 se k nám společně s vlivy ze západu dostala i tradice zdobení obydlí a zapalování dýňových luceren. Dlabání oranžové zeleniny se ujalo, a tak kromě rozsvícených hřbitovů, září i okolí příbytků.  

Praktické tipy při dlabání dýní:

  • Pro vyřezání dýně je možno použít šablony, které si lze předem vytisknout
  • Dobrými pomocníky při tvoření mohou být kromě ostrého nože i vykrajovací formičky, lžíce, kladivo a vrtačka (tou lze dýni proděravět a vytvořit tak umělecké dílo hodno obdivu)
  • Předkreslete si motiv na dýni černou fixou. Vyřezávání bude o dost jednodušší a fixu po ukončení práce jednoduše umyjete vodou nebo očistíte lihem
  • Aby výtvor vydržel co nejdéle a dýně nezačala brzy plesnivět či se hroutit, stačí ji po vydlabání a vyřezání namočit na několik hodin do studené vody. Řezy lze navíc potřít vazelínou, tím se dýně zakonzervuje

Inspirace na halloweenské lucerny z internetu

Asi nejpopulárnější a nejsnadněji zhotovitelné jsou lucerny s obličejem

Velmi efektní jsou také vyřezané ornamenty nebo dýně ve vypichovaném stylu, který vytvoříte například za pomoci vrtačky

 

I z dýní se dají vytvořit umělecká díla, chce to ale jistou dávku zručnosti

Další tipy na kreativní tvoření najdete zde

Foto: Pixabay, Depositphotos, Instagram