Chtěli byste pomoci opuštěným zvířatům, ale nemůžete se k tomu dokopat? Nemáte čas na nakoupení krmení a vlastně ani nevíte, jaké je to nejvhodnější? Pomáhat pejskům a kočičkám v útulcích se ale dá i „z pohodlí domova“ – přes počítač, a navíc zdarma. A to díky projektu Click and Feed.

„Projekt Click and Feed jsem založila proto, že už jsem nechtěla jen nečinně přivírat oči u smutných příběhů opuštěných zvířat, cítila jsem, že jim musím začít pomáhat aktivně. Odmala jsem milovala a zachraňovala všechna zvířata v mém okolí, takže to byla vlastně jen otázka času, než něco podobného vymyslím,“ píše zakladatelka projektu Martina Hřebíková.

Podle ní je problém plných útulků potřeba řešit ideálně prevencí, tedy včasným informováním dětí i dospělých o tom, co vše obnáší pořízení si domácího mazlíčka. To sice pomůže do budoucna, ale je také třeba se postarat o ta zvířata, která neměla to štěstí a již v útulku jsou. Jedním z řešení je dodat jim kvalitní krmení, díky kterému bude zvíře zdravé a fit, což zvýší šance na adopci.

Stačí jedno kliknutí denně

S projektem Click and Feed lze opuštěným zvířatům pomoci hned několika způsoby. Jedním z nich je pouhé kliknutí na tlačítko na webových stránkách. Pravidla jsou taková, že každý může kliknout maximálně jedenkrát denně. Kliknutím se naplní virtuální psí krmítko, jeden z partnerů projektu poté tyto „misky“ sečte a promění je na skutečné krmení. To se rozešle do útulků, kterých projekt zahrnuje přes šedesát (na webu je mapa útulků). Díky kliknutí bylo letos od června do srpna každý měsíc naplněno kolem 122 až 131 tisíc misek.

Dalšími variantami, jak skrz projekt Click and Feed zvířatům pomoci, je například příspěvek na očkování, příspěvek od firem, dobrovolné fotografování či objednání si portrétu vašeho zvířecího miláčka.

Dobrovolné fotografování

Jedna fotografie může změnit zvířeti v útulku život. Do českých útulků se každoročně dostanou stovky vyhublých a zanedbaných zvířat – a právě ihned po příjmu se pejsek vyfotí a jeho fotografie je následně umístěna do nabídky adopce. Tento snímek je velmi zásadní – zvíře prezentuje a lidé se na jeho základě rozhodují o adopci. Zapojit se může kdokoli – amatérští i profesionální fotografové vyrazí do daných útulků, nafotí zvířata, a pomohou jim tak snáz najít nový domov. Služby těchto dobrovolníků jsou partnerským útulkům projektu nabídnuty zdarma.

Na opuštěná zvířata lze přispět i tak, že si objednáte portrét svého mazlíčka.

Portréty mazlíčků

Přispět na útulky lze také tak, že si objednáte portrét vašeho zvířecího miláčka. Je to jednoduché – stačí zaslat fotografii e-mailem. O vše se pak postará šikovná výtvarnice Eva Brown, která maluje obrázky zvířat už dlouhá léta. Takto lze udělat radost nejen sobě, ale třeba i blízkým. Obrázek je ideálním dárkem pro každého milujícího páníčka. Ceny obrazů se pohybují od 250 do 620 korun včetně poštovného. Obrazy mazlíčků doposud vydělaly útulkům už přes 30 tisíc korun.

Foto: pixabay.com/jagdprinzessin

Redaktorka rubriky Relax na webu TÝDEN.CZ a editorka ŽenyDívky.cz. Ráda vaří, sportuje a miluje zvířata.