Léto je sice na ústupu, ale čerstvé meruňky jsou na pultech obchodů stále k dostání. Využijte toho a  upečte si chutný dezert.

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 60 g třtinového cukru
  • 150 g tvarohu
  • 6 lžic mléka
  • 4 lžíce oleje

Na náplň:

  • 450 g meruněk ( čerstvých nebo z plechovky) 
  • 4 vejce
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • 500 g tvarohu
  • 400 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku

Postup:

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Poté přidejte tvaroh smíchaný s mlékem a olej. Vypracujte hladké těsto. Hodinu nechte těsto odpočívat v lednici. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Kulatou formu vymažte tukem a vyložte pečícím papírem. Těsto znovu propracujte a poté vyválejte na velikost formy.

Přibližně 150 g meruněk rozmačkejte na kaši, zbytek nakrájejte na kousky. Vajíčka oddělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou na sníh. Žloutky smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem, cukrem a pudinkem. Vymíchejte dohladka. Poté opatrně přidejte sníh a kousky meruněk. Tuto náplň stejnoměrně rozetřete na těsto a dejte péct asi 55 – 65 minut (čas pečení je orientační).

Aby koláč nebyl příliš tmavý, lze ho během pečení na chvíli přikrýt pečícím papírem. Po upečení a zchladnutí vyndejte koláč z formy a potřete ho meruňkovou marmeládou nebo pokapejte šťávou z plechovky.  Ozdobte plátky mandlí.

foto: depositphotos.com