Koupě psa je velkým krokem zvláště pro ty, kteří se stanou majiteli domácího mazlíčka vůbec poprvé. Co vše pořídit do výbavy a čím štěně krmit?

Prvním a nejdůležitějším krokem je si pořízení psa pořádně promyslet. Je to velká zodpovědnost, kterou mnozí přirovnávají k péči o dítě. Pes potřebuje pravidelné procházky a nese s sebou určité náklady. Zkušení „pejskaři“ ale jistě potvrdí, že vám váš miláček veškerou péči s láskou vynahradí.

Kde si psa koupím?

Pokud netoužíte po konkrétní rase, nebojte se zavítat do jednoho z mnoha tuzemských útulků. Pejsků čekajících na nové majitele je v nich bohužel mnoho. Rozhodně nereagujte na inzeráty nabízející určité rasy bez průkazu původu za nízké ceny. Velmi pravděpodobně byste totiž takovou koupí podpořili takzvané psí množírny. Štěňata z tohoto prostředí jsou často nemocná, protože jejich rodiče žijí v nehygienických podmínkách a feny rodí nepřirozeně často. Proto vždy vyžadujte průkaz původu a neváhejte se jet podívat na místo, odkud štěně pochází.

Správná výbava a výběr krmiva

Než si nového člena domácnosti přivezete domů, přichystejte mu alespoň základní výbavu. Do té bude patřit obojek, vodítko a případně náhubek. Chůzi na vodítku trénujte hned od začátku, vyhnete se pozdějšímu nepříjemnému tahání a škubání. Dále budete potřebovat misky, jednu na vodu a jednu na krmivo. Velikost misky vybírejte podle velikosti psa. Je důležité, abyste zvířeti zajistili nepřetržitý přístup k čerstvé vodě.

A čím štěně krmit? Rozhodněte se, jaký typ krmení budete u svého psa preferovat. Může se jednat o suché krmivo, tedy granule. Nebo takzvané vlhké krmivo, kam patří konzervy a kapsičky s masem. Nebo se můžete pustit do domácí vařené stravy. Ta je ale časově náročná. „Pokud si pořizujete několikaměsíční štěně, hledejte krmivo pro takto mladé psy uzpůsobené. U granulí se bude jednat o označení ‚pro štěňata‘ a pak už bude záležet na velikosti vašeho plemene.

Zaměřte se také na složení výrobku. Doporučuji vybírat značky s přívlastkem ‚prémiové‘ nebo ‚superprémiové‘,“ radí produktová specialistka Mountfieldu Blanka Krestová. Superprémiová krmiva jsou zárukou kvality. Obsahují vysoké procento masa a neobsahují alergeny. Proto se nemusíte bát sáhnout ani po konzervách takto označených. „U dospělých psů představují superprémiové konzervy kompletní krmivo, které zaručí dostatečný přísun důležitých vitaminů. Například konzervy značky StarVita obsahují dokonce 100 % masové složky. Navíc jsou od českého výrobce,“ doplňuje Blanka Krestová.

Hlavně pohodlí a čistota

Nezbytnou součástí výbavy pro nového psa je jeho vlastní pelech. Bude pro něj představovat místo bezpečí a odpočinku. Proto vybírejte měkké materiály a pelech dostatečně velký, aby v něm bylo pohodlí. S pelechem pejska řádně seznamte a naučte ho povel „místo“. Abyste ho do něj zpočátku nalákali, naházejte do pelíšku pár hraček. Pro štěně jich kupte větší množství. Díky ostrým zoubkům je dokáže rychle zničit. 

Kromě výše uvedeného dbejte také na hygienu. S příchodem psa do domácnosti přibyde také starost o úklid chlupů a zachování čistoty vašeho mazlíčka. Po procházce, zvláště v deštivém počasí, psovi důkladně otřete tlapky. Občas psa také vykoupejte. Pořádná sprcha ale bude stačit jen jednou za pár měsíců. „Psa jemně omyjte šamponem určeným pro domácí mazlíčky. Takový bude mít vyvážené pH a zachová jemnost zvířecí srsti. Doporučuji používat přírodní kosmetiku a vybírat typ přípravku dle barvy srsti. Například značka Menforsan nabízí šampony pro zesvětlení bílé srsti nebo naopak zvýrazňující hnědou či černou barvu vašeho mazlíka,“ vysvětluje Blanka Krestová z Mountfieldu.

Štěně by k vám od chovatele mělo přijít odčervené a mít za sebou první očkování. Druhé očkování by mělo probíhat ve věku devíti týdnů psa a dále pak zase za tři týdny. Proto je vhodné vytipovat si veterináře ještě, než si domácího mazlíčka přivezete domů.

foto: pexels.com

Autor: Petra Holíková 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.