Výstava Mezinárodní den koláže v Muzeu hlavního města Prahy potrvá až do 12. června. Tentokrát vybrala umělkyně Anna Karan jako druhý výstavní prostor pro GIRLS shooorom HOME STYLE – HÜLSTA & KOINOR STUDIO, jehož moto zní „individualita je k nezaplacení“. Vyzpovídali jsme proto majitele studia Jana Vlastníka. 

Jak to tak v životě bývá, některé věci jsou dílem milých náhod. “Byla jsem oslovena Jitkou Kopejtkovou abych se podílela na projetu Mezinárodní den koláže. Neváhala jsem a začala tvořit“, říká Anna Karan. Technika koláže má svá specifika, zahrnuje celou řadu výtvarných technik, ale stojí za novou zkušenost. Různé techniky a materiály jsou pro mě výzva. Například laky a akrylové barvy. Bylo to zábavné a hravé. Myslím, že obrazy vše zachycují. Jedná se o portrétovaní člověka bez jeho přítomnosti na obraze“, dodává a směje se Anna.

Triptych se jmenuje “GIRLS“. Vyjadřuje přirozené pocity, jaké lidé cítí na jaře. Mládí, radost ze života i sex. Jako vhodný objekt tvůrčího zájmu si Anna vybrala podprsenku. Vzbuzuje fantazii v různých směrech a ohledech: provokace, něžnost, ženskost, sérii snaží dodat objektu hlubší význam a nádech Pop-art. Objekty – podprsenky Anna tvořila samostatně a pak je spojila s plátnem technikou koláže. V dílech nechybí ani uschlé květy, střepy, papír a vše sprejovala vlastní technikou. Pro Annu je koláž víc než jen papír, je to skládačka, která unese různé materiály a umělec si tak může vybrat, co je mu blízké.

Koláž odvozuje svůj původ z francouzského „collage“ znamenající lepení. Zahrnuje celou řadu výtvarných technik, proč a čím koláž oslovuje vás? 

Právě tím „lepením“. Spojováním zdánlivě nesourodých věcí a technik v jeden celek. Za mě je koláž jednou z vrcholných technik umění, na které se dá vcelku jednoduše odhalit kvalita abstrakce, představivost a nadání autora.

Jaký je Váš názor na umístění uměleckých děl v obytných interiérech? Patří tam?

Určitě ano. Jen je velice důležité dělat vše s citem a pochopením jak daného interiéru, tak uměleckého díla. Vybalancovat potřeby díla i interiéru. Myslím, že takzvanou pohodovou atmosféru bydlení je nutné docílit maximální harmonie celého interiéru.

Kde se na triptych GIRLS můžete podívat?

  • 1 dílo – Muzea hl. m. Prahy
  • 2 díla – HOME STYLE – HÜLSTA & KOINOR STUDIO

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.