Pan Zajímavý je na obzoru a většina žen právě ztratila hlavu a jednají za ně jejich emoce. Podle psychologů jsou ale začátky vztahů velmi důležité a je třeba sledovat každý náznak.

Upřímně, dnešní doba není příliš vztahová a hledání partnera není jednoduché. Je proto pochopitelné, že když se někdo zajímavý na obzoru objeví, jde často opatrnost stranou. Podle odborníků jsou ale úplné začátky časem, kdy můžeme na potenciální nedostatky možného protějšku odhalit a vzít nohy na ramena. Takže i když ženy jsou emotivní bytosti a je to tak v pořádku, měly by emoce alespoň trochu držet na uzdě a dávat si pozor, předejdou tak do budoucna velkému zklamání…

Nesnesitelný pedant

Naše čtenářka Eva udělala zkušenost s člověkem, který jí svým pedantstvím ničil život celých šest let. Dnes už je svobodná, ale lehké to nemá, a tak nám napsala vzkaz pro ženy, které by se ocitly v podobné situaci: „Pavla jsem potkala, když mi bylo pětatřicet a začala jsem mít velký strach, že už nikdy nepotkám muže pro život a nebudu mít děti. Byl okouzlující, úspěšný a na začátku mě zahrnul přízní, dary, pozváními na zajímavé akce. Když viděl, že se mi líbí, začal nade mnou pomalu přejímat kontrolu, říkal mi co mám a nemám, kontroloval každý detail. Upřímně, bylo mi jasné, že tohle není v pořádku, ale tak moc jsem chtěla rodinu, až jsem si namluvila, že se jako pedant chová proto, že byl dlouho sám a žije si jen pro sebe a časem se jistě naučí žít více rodinně. Jenže opak byl pravdou, vzali jsme se narodila se nám dcera a já byla čím dál pod větším tlakem. Když začal „ničit“ i naši dcerku, řekla jsem dost a utekla.“ Americká psycholožka Marion Dempsey ve své knize o randění a začátcích vztahů píše. Že je dobré po každé schůzce napsat takový zápis „do deníčku“ a několikrát si pozorně pročíst, jak vše probíhalo. Pokud si všimnete opakovaných nedostatků, častého sekýrování, zbytečného dohadovaní a podobných věcí, je dobré se tím víc zaobírat.

Psychopat nebo stalker?

Určitě kuriózní případy zažívá moje kamarádka Tamara, terapeutka, která pracuje především se ženami, ale léta se věnuje vztahům mezi ženami a muži. Jí samotnou nedávno oslovil muž, jehož chování není, podle zkušenosti jejích klientek, dnes nic neobvyklého. „Na jednom prodejním serveru mě oslovil jakýsi  mladý pán, který psal jaká jsem krásná a dokonalá, Samozřejmě to bylo milé lichocení, ale víš, že psychologie je moji vášní a tak mě hned zaujal zvláštní styl konverzace. Ta trvala asi dva měsíce a já měla chvilku pocit, že se jedná o bez emočního psychopata, ale pak jsem došla k tomu, že se na druhé straně obrazovky skrývá muž, který má velký problém se svou matkou, která nějakým způsobem negativně ovlivnila jeho chování k ženám… Každopádně jsem zjistila, že je ten pán výrazně mladší než já, snažil se mě nalákat na milá slova, ale jakmile se objevilo něco, co se mu nelíbilo, začala agrese. Snažil se celou dobu skrývat svou identitu, ale maximum zjistit o mě. Nakonec jsem udělala rošádu, kdy jsem předstírala naštvání, ukončila komunikaci a pak se ale za pár dní vrátila s prosíkem, že chci komunikovat dál. Bylo vidět, že muže na druhém počítači můj návrat potěšil, tedy jeho ego, ale hned druhý den vše ukončil sám. Přiznám se, že pro mě to byla zábavná hra a zpestření a hlavně další puzzle do mé skládačky o mužích a ženách. A vody internetu jsou pro podobné zakomplexované jedince ideální. Bohužel takové případy zažívají mé klientky, které ovšem celou věc neberou jako hru, ale jako začátek vztahu. Pak přijde zklamání a rozčarování.“ Podle Tamary a dalších psychologů se za obrazovkami počítačů na sociálních sítích nebo v různých zájmových skupinách skrývají často stalkeři, muži, kteří ponižováním žen řeší své komplexy, ale bohužel i psychopati.

Na co si dát pozor

Na závěr by bylo dobré shrnout, na co byste si, milé dámy, měly dát zvýšený pozor v začátcích vztahů… Seznámit se s muži přes sociální sítě nebo přes různé seznamky je dnes běžné, přesto pokud jde takový muž „s kůží na trh“ a osloví vás, neměl by se pak skrývat, poslat fotografii, mluvit o své práci… to vše je běžné, jinak víte, a velmi rychle, že není něco v pořádku. Když jste na prvním rande je dobré sledovat signály – tedy pokud vám nepověsí kabát a neotevře dveře, je to smutné, ale svědčí to jen o tom, že dobré vychování trochu pokulhává. Horší je, když za sebe nechá zaplatit, nejlépe s výmluvou, že si v práci zapomněl peníze – stát se to může, ale pak by vám měl chtít peníze vrátit… Pozor také na chování, říká vám co máte dělat, směje se výběru vašich oblíbených knih či hudby? Ani to není v pořádku, nemusí se mu líbit to samé, co vám, ale tolerance je základním kamenem vztahu. Pokud se vám už mnohokrát stalo, že vaše vtahy ztroskotaly, protože parter byl přílišný usurpátor, pedant či měl prostě „vždycky pravdu“, není od věci navštívit psychologa, který s vámi probere vaše pohnutky a minulost.

 

Foto: depositphotos.com/GaudiLab

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.