Obývací pokoj je bezesporu jednou z nejdůležitějších místností domova. Slouží k odpočinku, relaxaci, ale také k setkávání se s rodinou a přáteli. V obývacím pokoj vítáte návštěvy a sami v něm trávíte valnou část dne. Tato místnost by tak měla být útulná a měli byste se v ní cítit dobře. Jak toho ale dosáhnout?

Správné osvětlení v obýváku je důležitější, než si mnoho lidí myslí a určitě byste se měli zaměřit i na jiné faktory, než je design a úspornost. Svítidla v obývacím pokoji totiž mají mít více funkcí než například v ostatních místnostech. Jednak je třeba obývací pokoj osvítit plošně, jednak je v něm potřeba vytvořit příjemnou atmosféru, například při návštěvách, a taktéž nelze zapomínat na osvětlení jednotlivých činností, které v obývacím pokoji děláte.

Trávíte-li například rádi čas u dobré knihy, zatímco se zbytek rodiny kouká na televizi, zcela určitě budete potřebovat takové světlo, při kterém na čtení uvidíte a zároveň jím nebudete obtěžovat ostatní. Kromě stropních svítidel tak myslete i na lampičky či svítidla s pohyblivými rameny. Útulnou atmosféru však taktéž pomohou vytvořit osvětlené vitríny či poličky, které lze vytvořit k obrazu svému pomocí LED pásek. Co se designu týče, není zcela nutné, aby všechna svítidla byla stejná, měla by se k sobě ovšem alespoň hodit. Vybírejte tak podobný typ svítidel a v případe, že zvolíte centrální osvětlení výrazné, ostatní svítidla by poté měla být již jen lehkým doplňkem.

Bytový textil

Vhodně zvolený bytový textil dokáže zútulnit snad každou místnost. Řeč je o potazích na pohovku či přehozu, záclonách, závěsech a samozřejmě o koberci. Navíc se jedná o poměrně nízkou investici, která však dokáže zcela změnit dojem z místnosti. Důležité je ovšem volit textilní doplňky v podobných barvách, jinak by obývací pokoj mohl působit neuspořádaně. Nejvhodnější jsou přírodní a světlé odstíny šedé, hnědé či krémové. Co se záclon a závěsů týče, vsaďte na délku až na zem, což místnost opticky prodlouží. Koberce poté doporučujeme vybírat přímo v kamenných prodejnách, kde si je můžete osahat a porovnat jednotlivé barvy a také rozměr. „Rozměr kusových koberců je vhodné volit dle velikosti místnosti a rozmístění nábytku. Neměl by totiž například zasahovat pod stůl, ale z estetického hlediska je lepší, když je umístěn do volného prostoru, například před pohovku nebo před televizi,“ říká Renata Stuchlíková, odbornice na prodej podlahových krytin z Koberce Trend.

Pryč s nepořádkem

Právě proto, že lidé v obývacím pokoji tráví většinu času, mají tendence v něm hromadit jakékoli potřebné i nepotřebné věci a drobnosti. Po stolech se tak často válí dálkové ovladače, magazíny, nejrůznější hračky, kabely, propisky a mnoho dalšího. Mějte proto po ruce dostatek úložných krabic, do kterých můžete podobné věci schovat. Vyplatí se také pořídit konferenční stolek s úložným prostorem, který tyto drobnosti spolehlivě pojme.

 

Foto: pixabay/Pexels/StockSnap