Masopust neboli karnevalové období bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. Popeleční středou začíná postní období před Velikonocemi. Maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu.

Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Těm, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka, kdysi na Moravě zvaná šperky a v Čechách zabijačka. Výslužka většinou obsahovala ostatky, huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar či škvarky.

Zveme vás na Masopustní veselí v Kadani, které se koná dne 9. 2. 2019

Za velení dobrého Vojáka Švejka opět ožije kadaňské náměstí zábavou, maškarním průvodem a hudebním vystoupením. Návštěvníci si mohou pochutnat nejen na sladkých koláčích a podobných dobrotách, ale i gastronomických hodech, které mohou zapíjet pivem, slivovicí nebo svařeným vínem. Pro děti bude připraven bohatý program. Nejvíce potěší, pokud přijdete v maskách i Vy.

Máslovický masopust se zabijačkou 26. 01. 2019

Nenechte si ujít Masopustní veselí v Máslovicích. Pravá zabijačka na návsi, prodej čerstvých zabijačkových dobrot, teplé nápoje, soutěž v pojídání jitrnic, průvod masek obcí s hudbou.
Řezník ukáže průběh zabijačky, ochutnáte čerstvé jitrnice a další dobroty, posílíte se Máslovickým groggy kotlíkem, jedná se o místní dolskou medovinu nebo specialitu – máslovický groggy kotlík (ingredience: pivo, rum, třtinový cukr a máslo), svařený víno nebo teplý mošt. Masky do průvodu vítány!

 

Foto: pixabay/Gaertringen/ČTK/Říhová Michaela