Běhání je čím dál tím víc populární sportovní aktivita. Někdo se během udržuje v kondici, jiný tímto způsobem relaxuje a čistí si hlavu. Pokud stále hledáte odvahu a impuls, jak konečně začít, ať už úplně poprvé nebo třeba po porodu, či si jen chcete ověřit, že běháte správně, přinášíme několik užitečných rad a tipů od Zuzany Rusínové, koučky projektu Mattoni FreeRun.

– Pokud jste nikdy neběhali, tak je nejlepší začít indiánským během, ve kterém střídáte běh s chůzí po různých časových intervalech. Třeba minutu běžíte, dvě minuty jdete. Postupně se intervaly mezi během a chůzí zkracují, takže brzo už dojde opravdu k běhání.

– Pokud se stále nemůžete donutit začít běhat, je nejlepší si koupit něco nového běžeckého na sebeJ. Někdy také pomáhá běžecký kamarád či parťák, protože ve dvou se běhá přece jenom lépe.

– Hlavně se nebojte začínat opatrně, pomalu. Nechtějte být hned olympionik, vše má svůj čas a vaše tělo vám za pomalý rozjezd poděkuje.

Na co si dát pozor?

– Nemusíte mít hned na začátku boty za tisíce, ale stoprocentně by vám měly komfortně sedět. Určitě by měly být běžecké, ne žádné fitness a taky ne všechny krásné boty, co vypadají jako běžecké, se na běh opravdu hodí. Poraďte se v prodejnách se sportovním zbožím.

– S výběrem oblečení, je to o dost jednodušší -běhat můžeš skoro ve všem. Každý, kdo přemýšlí hlavou, se obléct na běh umí :-).

– Největší pozor by si začínající běžci měli dát na likvidaci svého těla, protože mnoho amatérů si nakládá příliš náročný trénink, nic je nebolí, cítí se nesmrtelně a u některých se můžou velice brzo objevit úrazy z běhu – natažené svaly, puchýře, únavové zlomeniny, natržené svaly apod.

– Lepší je zpočátku ten běh tolik „nežrat“, ale spíše běhat pro radost, stanovit si reálné cíle (chci zhubnout, chci zaběhnout desítku za 50 minut, chci uběhnout 5 km v kuse atd.).

Běhat s trenérem nebo bez?

– Módním hitem je mít svého trenéra. Někteří běžci už neběhají pro radost, ale pro zlepšení své kondice, což je pochopitelné. Nevědí, jak rozvrhnout trénink, jak naplánovat závody spolu s gradující formou, a tak volí pomoc trenéra. V mnohém usnadní běžecký život. Většina zodpovědnosti jde na něj, ty jenom posloucháš a plníš plány. Je ale na každém si určit, zda je schopen poslouchat a přijímat autoritu a běhat podle předem nalinkovaných plánů.

Jak si vybrat svůj první závod?

– Nejlepší je jet na svoji premiéru ještě s dalšími běžci. Najít si trasu, na kterou mám. Všechno si předem připravit, poslouchat rady ostřílených běžců. Nestresovat se a myslet na to, že jenom zkušenostmi se vyvaruješ chyb. Další závody už budou jenom lepší a lepší.

Jak na pitný režim?

– to je velmi individuální záležitost a nelze radit všem stejně. Logicky závisí na počasí a teplotě, ale určitě se vyplatí den před delším závodem zásobovat tělo zvýšeným množstvím tekutin (voda, neslazené čaje). Pokud běžíte závody kratší jak 10 km, nějak extra se pitným režimem den předem nemusíte zabývat. Podle mé zkušenosti je dobré v den závodu vypít větší množství tekutin (cca 400 ml) max. dvě hodiny před závodem a pak už jenom usrkávat a zavodňovat minimálně. Běžci neradi běhají s plným močovým měchýřem. Během závodu je dobré využít většinu občerstvovacích míst.

A rada závěrem:

Vsaďte na „selský běžecký rozum“ – když tě něco bolí, tak radši doma protahuj a nežeň se za dalšími kilometry. Když jsi nachlazený, odpočívej, nepřepínej tělo. Když je venku nevlídno, dobře se oblékni. Nepřeceňuj svoje síly. Nesoupeř s běžci, na které nemáš. Srovnávej se sám se sebou a pak teprve s ostatními. Nepodceňuj přípravu na závody, pokud toužíš po nějakém čase, sám k tobě nepřijde, musíš pro to něco udělat.

Text: Ivana Borovková

Foto: Profimedia

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.