Když přijde rodina na návštěvu, aneb čím pohostíme nejbližší v období svátků. Rodiny se scházejí a navštěvují více než kdy jindy. Pro mnohé hospodyňky to znamená, připravit jeden z tradičních svátečních pokrmů.

Svíčková na smetaně je tradiční jídlo české kuchyně. Jedná se o hovězí pečeni ze svíčkové, která je podávána se speciálním typem smetanové omáčky s kořenovou zeleninou, nazývaným svíčková omáčka. Hovězí pečeně na smetaně alias svíčková na smetaně představuje obrovskou výzvu.

Pro ty, kteří budou připravovat omáčku poprvé

Nachystáte si maso a základ z kořenové zeleniny a koření, to vše společně zakryté dusíte v troubě, až je maso měkké. Poté vypečenou šťávu zahustíte jíškou, přidáte propasírovanou použitou zeleninu, zjemníte smetanou a máte hotovo. Nezapomeňte na koření, které je typické pro svíčkovou omáčku: černý pepř, nové koření a bobkový list.

Připravíte si kořenovou zeleninu, kterou opečete na oleji, přidejte cibuli a koření. Krátce opečte společně, až cibule změkne a ztratí syrovost. Můžete ji trochu zbarvit dozlatova. Přidáme trochu cukru, necháme rozpustit a zalijeme vývarem. Máme hotový základ, nyní stačí přidat opečené maso a dusit.

Maso je potřeba prošpikovat

Špikuje se maličkatými nudličkami špeku těsně pod povrchem masa, svíčková se v troubě nepeče, ale dusí, maso ponoříme v aromatickém nálevu a dusíme pod pokličkou asi dvě hodiny. Před dušením, maso osolte a opepřete. V kastrole rozpusťte tuk a maso na něm zprudka opečte postupně po celém obvodu. Použijte hovězí svíčkovou odblaněnou nebo zadní hovězí.

Zeleninu propasírujete, můžete zahustit jíškou, někdy stačí zahustit smetanou.

Hotovou omáčku dochuťte podle potřeby solí, citronovou šťávou, případně cukrem. Zcela na závěr přilijte do omáčky smetanu a už jen prohřejte, nevařte. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

 

Foto: pixabay/PublicDomainPictures