V zimě se chráníme teplým oblečením, vlasy v mínusových teplotách trpí. Suché, nebo naopak rychle se mastící vlasy, zplihlost či podrážděná pokožka hlavy, nadměrné vypadávání vlasů… Právě tyto vlasové nešvary jsou neklamným znakem toho, že vlasy volají o pomoc. Nečekejte se speciální péčí až na jaro. Už během zimy je nejvyšší čas začít hloubkový regenerační program, který vlasy posílí už od kořínků, vyživí je a dodá jim pevnost a lesk.

Denně zdravému člověku vypadne mezi 80 až 100 vlasy. Tyto počty jsou pouze orientační, proto nepanikařte, pokud po kratší dobu pozorujete větší ztráty. Je přirozené, že se počet vypadlých vlasů může dočasně pohybovat jak směrem dolů, tak i nahoru. Pokud nacházíte příliš mnoho vlasů na polštáři a oblečení a neustále vybíráte nové a nové chomáčky z kartáče, pozorně si úbytky prohlédněte. V chladném počasí se často stává, že vlasy, které vyprošťujete z kartáče, nejsou vypadané, ale polámané. Kolik vlasů vám denně vypadne, závisí i na tom, v jakém stavu se váš organismus nachází. Stres, těhotenství, vysazení antikoncepce, nedostatek vitaminů nebo podvýživa, to vše způsobuje nadměrné vypadávání.

Hydratace je základ obranyschopnosti vlasu

Důležitým parametrem určujícím kvalitu vlasů je vlhkost. Zdravý vlas obsahuje dostatečné množství molekul vody, a to jak na povrchu, tak uvnitř. „Právě vlhkost je to, co ovlivňuje pevnost, pružnost a tvarovatelnost vlasu. Během zimy je však schopnost vlasu absorbovat vodu narušena a v závislosti na vnějších vlivech neustále kolísá. Obzvláště v suchém prostředí významně klesá vlhkost obsažená ve vlasu, odpařuje se a společně s ní dochází i k úbytku cenných živin.

Proto je nutné poškozené vlasové vlákno zacelit a pomoci mu udržet si v zásobě dostatečné množství vody. Používejte přes zimu speciální hydratační masky a zábaly, které vlasové vlákno vyhladí a zpevní.

Stop každodennímu mytí
I vlasy mají vlastní mechanismy, jak se nepříznivým podmínkám bránit. Dejte si proto pozor, abyste se nevědomě o tyto schopnosti nepřipravovali například častým mytím. Častým střídáním okolních teplot se mnohým ženám vlasy více mastí a v reakci na to pak přichází častější mytí. Jenže při mytí z vlasů také odstraňujeme přirozený ochranný film a tím je ještě více poškozujeme. Zbavíme-li je jejich vlastní ochranné bariéry, začnou se opět více mastit. Optimální frekvence umývání kštice od nečistot je jednou za dva až tři dny. Neustálým namáčením navíc vlasy nepřirozeně nabobtnají a tím, jak jsou narušené, dochází k jejich potrhání a vypadávání.

Foto: pixabay/ langll/Engin_Akyurt