Češi mají v posledních letech rostoucí zájem nakupovat výhodně, v porovnání s obyvateli okolních států jsou totiž citlivější na cenu. Český zákazník se také začal více orientovat na kvalitu zboží. Tento fakt se projevuje i v předvánočním nakupování, kdy lidem nevadí počkat si na výhodné cenové nabídky. Zároveň od obchodníků očekávají zařazení širšího sortimentu kvalitního zboží.

V předvánočním období používají prodejci nejrůznější triky a lákadla, ty jsou ale vlastně stále stejné. Začíná to od slevy nejméně 20 %. Tu už lidé berou v potaz. „Zároveň lidé vidí slevu a věří, že jde opravdu o výhodnou nabídku. Koupí si tak i dražší věci, na které si berou nevýhodné půjčky,“ popisuje vlastní zkušenost Anna Bláhová, šéfka zákaznické péče na Zonky.

Jak nenaletět:

  • Zajímejte se o původní cenu

Mezi triky prodejců patří krátkodobé zdražení zboží před slevou, aby poté více vynikla procentní sleva. V praxi to funguje tak, že na cenovce vidíte, kolik procent je sleva nebo jakou částku ušetříte, ale ve skutečnosti jde pouze o obchodní trik. Sleva se totiž vztahuje na jinou cenu, než která je platná „mimo sezonu“.

  • Nevýhodná sleva existuje

Pokud je zboží podezřele laciné, bude v tom pravděpodobně háček. Vynechme potraviny, kde by každého hned mohlo napadnout, že jde o zboží, které je třeba prošlé. U jiného sortimentu, jako je třeba oděv nebo elektronika, může stát za nízkou cenou nulová garance. Pokud tak budete chtít zboží vrátit, mohou vám také zůstat jen oči pro pláč.

  • Průzkumy, rady, diskuze

Nenechte se ovlivnit reklamou a raději se poraďte se zkušenějšími. Každá firma má totiž své marketingové oddělení, které dokáže nalákat hromadu lidí. Lákadlem bývá jediná věc: sleva, nebo dokonce magické slovo zdarma. Zkuste si však nejprve zjistit od lidí ve svém okolí, jestli už zrovna tuto „slevu“ nevyužili.

Vánoční svátky se staly obdobím konzumu a místo společně strávených chvil měříme „podařenost“ Vánoc spíš množstvím dárků pod stromečkem. „Lidé pak často mohou podlehnout lákavým a zdánlivě výhodným nabídkám půjčit si na to nebo ono, jen aby udělali co největší radost rodině a přátelům a možná se i tak trochu předvedli, na co všechno mají. To, že potom ještě třeba rok Vánoce splácejí, si v danou chvíli ani neuvědomí,“ dodává Bláhová.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.