Extrémní štíhlost je stále u mnoha žen žádoucí, i když se jedná o věc nebezpečnou a často souvisí s poruchou psychiky. Naštěstí už si to začínají uvědomovat módní časopisy i firmy. Především je důležité, abyste na to dbaly vy, milé dámy…

Hubnutí a štíhlá postava je spíše věc naší mysli a zdravého přístupu k životu. Nemělo by být žádoucí, aby nám diety a návody na hubnutí diktovaly módní časopisy, v nich extrémně štíhlé modelky, a my abychom se podle toho řídili. A přesto, že i panenka Barbie se již začala vyrábět ve speciální sérii v plnoštíhlé postavě, tak nás stále láká extrémní štíhlost a dokonalá postava. Je to opravdu nutné, zdravé a žádoucí?

Vyvážená strava a pohyb

Ano. Měli bychom jíst vyváženě, ve stravě by měly být zastoupeny bílkoviny, sacharidy, luštěniny, zelenina a ovoce. To je však jen základní doporučení, protože každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Nicméně toto jsou vědecky dokázaná fakta, která udržují naše v tělo v optimálním spalování a při dostatečném pohybu, a vyváženém zastoupení tohoto složení opravdu tělo hubne. Jenomže my se kolikrát od tohoto doporučení oprostíme, začneme naslouchat různým extrémním návodům a tím už začneme zacházet příliš daleko a do něčeho, co je pro tělo nepřirozené. A proč to děláme? Protože extrémně štíhlé tělo je přece tolik žádoucí. Jenže…

Přírodu nepřelstíme

Vždy bychom měli brát v úvahu i naše genetické předpoklady a nesnažit se to, co nám bylo dáno do vínku přemoct a přelstít. Tím si totiž s největší pravděpodobností můžeme zadělat na různé psychické problémy. Díky nerovnoměrnému poměru tuku v těle se dějí bohužel i změny v hormonálních a imunitních funkcích organismu. Navíc podíl tělesného tuku má rozhodující význam pro náš mozek, srdce i svaly. A tak to může být i v případě přílišné hmotnosti. Tělo je potom tak trochu „zblbé“ a nejen, že vypadáme nepřirozeně, ale hlavně tělo může začít výrazně zdravotně chátrat. Každý se narodíme s určitou tělesnou konstitucí, měli bychom z jejích dispozic vycházet. Vezměme si například ženu, která má přirozeně postavu typu hruška, má široké boky a chtěla by být v bocích extrémně štíhlá. I kdyby se sebevíc snažila a došla ke svému cíli za přílišného úsilí, budou se u ní dít změny. Nejen na fyzické úrovni, ale hlavně i na psychice. Je toto vše tedy opravdu za každou cenu nutné?

Přirozenost nade vše

Nejdůležitější ze všeho, je opravdu rozumět svému tělu a být v pohodě. Když více jím, protože mě stresuje můj partner, tak bude nejspíš nejlepší se zamyslet nad tím, proč se kvůli němu přejídám, a že by možná bylo lepší se s ním rozejít. Tak je to i v opačném případě. Když mi bude můj partner neustále připomínat, že ty kila navíc jsou opravdu nežádoucí a že bych pro to měla něco udělat, jinak se se mnou rozejde, tak bude lepší, když to udělá hned, protože my musíme především být spokojené samy se sebou, být v pohodě a šťastné; neposlouchat co nám diktují časopisy, partneři a naše okolí.  Nejdůležitější je, abychom měli dostatečný pohyb, pravidelnou a zdravou stravu, dostatek spánku, odpočinku, optimistického přístupu k životu, znalost vlastní genetiky a zdravotního stavu. Tak bude i naše tělo zdravé. Budeme vypadat dobře a budeme šťastné. Protože extrémnost opravdu ničemu neprospívá.

Foto: depositphoto/GeorgeRudy

Je Gestalt koučem a zabývá se dále studiem Gestalt terapie. Praktikuje aromaterapii a má ráda, když může svým dotekem pomoci lidem při jejich cestě ke zdraví a celkové harmonii, proto pracuje s technikou AromaTouch. S radostí se také podílí na projektu Rozšířená rodina. Ve volném čase cvičí jógu, čte odbornou literaturu zaměřenou převážně na osobní růst, ráda píše, cestuje, má ráda kulturu a umění.