Minerály miluji, stejně jako většina žen, je ale těžké se v nich vyznat a vědět, který je právě pro vás ten pravý. Jakou moc minerály mohou mít, jak je lze využít a pracovat s nimi mi poradila Tereza Stropnická z Crystal Grid Design.

Přiznám se, že Terezu sleduji dost dlouho, protože minerály jsou mou velkou láskou. Její šperky, které prodává na crystalgriddesign.cz, jsou nádherné, léčivé schopnosti z nich sálají, což kupodivu vnímají i ti, kterým minerály vlastně nic neříkají. Po letech jsem se díky ní vrátila k mědi a zjistila, že kromě krásného „zevnějšku“, má i dost silné účinky. Tereza také vytváří krystalové mřížky a s kameny pracuje tak zajímavě, že mě napadlo ji oslovit, aby nám přiblížila, jak si vybrat léčivý šperk bez znalosti kamenů nebo jak vůbec pracují krystalové mřížky…

Na úvod se nemůžu nezeptat – jak jste se dostala „ke kamenům“, přitahovaly vás od dětství?

V dětství mě víc, než kameny přitahovala zvířata. Kameny mi připadaly příliš nepřítomné, příliš vzdálené. Neprojevovaly náklonnost ani emoce. Zato jsem milovala šperky své babičky. Třeba obrovský jantar, který babička kdykoli to šlo nabíjela na slunci, náušnice z českých granátů nebo třeba prsten s růžovým granátem.

Ve svém internetovém obchodě Crystal Grid Design nabízíte krásné šperky. Co vás při jejich výrobě inspiruje – je tam nějaký záměr, třeba léčivý?

Při tvorbě šperků se v první řadě zaměřuji na jejich léčivé či harmonizační účinky. Jejich vzhled pro mě není prvořadý, i když je pravda, že kameny, které k sobě ladí energeticky, spolu ve šperku vždy vytvoří krásnou kombinaci. Většina mých zákaznic šperky kupuje právě pro jejich účinky, jen výjimečně si někdo koupí šperk jen pro jeho vzhled.

Rozvinu trochu to léčení, o polodrahokamech, minerálech, se říká, že mají léčivou moc, ale když si v knihách nebo na internetu čteme jejich účinky, je jich tolik, že je těžké se v nich orientovat. Jak to dělat, když má člověk nějaký specifický problém, třeba zánět močového měchýře nebo něco mentálního – třeba zlomené srdce?

Jsme naučení myslet si, že jeden „problém“ má vždy stejný původ, a tedy stejné řešení nebo lék. Tak to ale není a například i celostní medicína se snaží u všech problémů hledat příčinu a neřešit v první řadě důsledek. Ani zlomené srdce nemá u každého stejný důvod, a tak je důležité za pomoci krystalů řešit příčinu, když chceme být úspěšní. S nemocným močovým měchýřem je to stejné. Jsem si vědoma, že ne každý se musí vyznat v kamenech, ani to není potřeba. Když zůstaneme u toho zlomeného srdce, doporučila bych následný postup. V knize či na internetu si najděte kameny, které se zlomeným srdcem pracují a léčí ho. Z nich si zvolte ten, který se vám nejvíce líbí nebo vás něčím přitahuje. To je totiž hlas intuice, který k vám mluví tak, abyste mu rozuměla. Přesně ten krystal s vámi nejvíce rezonuje, dá se říci, že vás volá, když ho u sebe budete co nejvíce nosit, dokáže vám s léčením pomoci.

Vím, že vytváříte takzvané krystalové mřížky, dokonce připravujete pro zájemce kurzy. Na dálku mřížky vypadají jako mandaly – co vlastně jsou a jakou mají funkci?

Krystalové mřížky mají více úrovní, na kterých pracují. Jednou z nich je usměrňování energie. Zcela zjednodušeně můžeme říct, že mřížky mění toky energií a vy se skrze takovou mřížku můžete naladit na energie, které vám byly doposud vzdálené a neznámé. Když se třeba vrátím ke zlomenému srdci, můžete místo s jedním kamenem pracovat s krystalovou mřížkou. Vytvořit ji lze s cílem vyléčit své zlomené srdce nebo třeba se záměrem změnit své nastavení, díky kterému si necháváte své srdce od druhých zlomit. Znám mnoho lidí, kteří mřížky tvoří zcela intuitivně, jen si v duchu vysloví záměr a poté sestaví kameny do obrazců a „mandal“. Není tedy potřeba znát přesné účinky jednotlivých kamenů, které do mřížky dáváte.

Své šperky zasazujete především do mědi, proč jste si ji vybrala, je něčím specifičtější na rozdíl od zlata nebo stříbra?

S mědí jsem začala hlavně kvůli technice, se kterou pracuji, což je galvanizace. S jinými kovy je galvanizace v domácím prostředí velmi obtížná. Musím říct, že naštěstí, protože měď je pro mě naprosto úžasný kov, její energetické vlastnosti velmi ladí s mou osobností, a proto se ani nesnažím používat jiné kovy. Měď je kovem planety (i bohyně) Venuše a je to velmi uzemňující a plodný kov. Podporuje hojnost na všech úrovních a také lásku a otevřenost srdeční čakry. Pro někoho je měď příliš hmotná, ale to je podle mě na ní to nejlepší.

Prozraďte mi, děláte, třeba v průběhu roku, nějaké rituály spojené s minerály, třeba úplňkové rituály…?

Pravidelné rituály dělám vlastně jen v silových dnech, jako jsou slunovraty a rovnodennosti. V těchto dnech vždy dělám krystalové mřížky, které mi pomáhají lépe se naladit na energetické portály, které se v těchto dnech otevírají. Jinak dělám menší rituály, když ne každý den, tak několikrát týdně určitě, protože krystalové mřížky sestavuji pravidelně a vždy je to pro mě velice silné. Vypnu při tom své, jinak velmi rychlé, životní tempo, čas se zastaví, já se plně naladím na své záměry.

Myslíte si, že existuje kámen, jenž by třeba mně udělal vyloženě dobře, a naopak, který mi může uškodit? Jak ho poznám?

Při výběru kamenů jsou jen tři možnosti. Když je mi kámen lhostejný, nerezonuji s ním ani pozitivně, ani negativně, tudíž není pro mě. Druhá možnost je, že mě silně přitahuje, rezonuji s ním pozitivně, takže mě kámen bude v něčem podporovat a bude mi dělat „dobře“. Třetí možnost je, že je mi kámen něčím nepříjemný, mohu se mu záměrně vyhýbat nebo se ho dokonce bát. Takový kámen se mnou rezonuje negativně a to znamená, že mě může také něčím silným obohatit, třeba mi pomůže vyléčit životní oblast, kterou vůbec nechci řešit, protože se toho bojím. Takový kámen mi může vytáhnout ze skříní pár kostlivců a otočit život vzhůru nohama. Třeba takové vltavíny často způsobují změnu ve vztahu či v zaměstnání, což může zpočátku bolet, ale zpětně si uvědomíme, že nám změna otevřela nové obzory. Takže podle mého názoru mi žádný kámen nemůže uškodit, jen mě posunout kupředu.

Hodně zajímavé mi přijde čištění kamenů, někdo je nakládá do soli, jiný zakopává, v každé knize je to popsáno jinak. Je nějaký univerzální návod?

Pokud se chcete vyhnout třídění kamenů na ty, které vodu milují, a na ty, kterým voda vadí, můžete je čistit buď kouřem, třeba za pomoci vykuřovadel, nebo zvukem. K tomu jsou skvělé tibetské či křišťálové mísy, ladičky a podobné nástroje.

Na závěr by mě zajímalo, kde kameny získáváte a kolik jich odhadem ve sbírce máte?

Kameny kupuji z různých zdrojů, něco od sběratelů či obchodníků, něco na sběratelských burzách, sama je sbírat neumím, tedy ještě jsem nezkoušela je hledat. Kamenů mám doma docela hodně, část jich je do šperků a část jsou moji osobní průvodci, je mi v jejich společnosti tak dobře, že doufám, že jich bude stále víc.

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.