Hollywoodskou hvězdu Elizabeth Taylor proslavily fialkově zbarvené oči a také jejích osm manželství. Dvě z nich (páté a šesté) uzavřela s kolegou Richardem Burtonem.

Elizabeth Taylor.

Liz Taylor (†79) žila a milovala naplno a její aférky s muži plnily dobový bulvár. Však také bylo o čem psát. Jejím čtvrtým manželem byl zpěvák Eddie Fisher, který se kvůli ní 12. května 1959 rozvedl s herečkou Debbie Reynolds (mimochodem, matkou budoucí princezny Leiy z Hvězdných válek Carrie Fisher) a hned ten samý den do toho praštil s Liz. Tu přitom fanoušci vnímali už víc než rok jako ubohou truchlící vdovu, protože její třetí manžel, producent Mike Todd, v březnu 1958 tragicky zahynul při letecké havárii. Jenže fakt, že Elizabeth odlákala ženatého Fishera od manželky a dětí, z ní udělal zavrženíhodnou rozvracečku rodin, na kterou všichni hleděli skrz prsty. Moc sympatií jí nepřidala ani věta, kterou tehdy pronesla: „A co ode mě čekáte? Že budu spát sama?“ Ten největší skandál měl ale teprve přijít.

Emoce v životě i na plátně

Richard Burton.

V roce 1963 natáčela velkofilm Kleopatra a na place se sešla s kolegou Richardem Burtonem (†58). Přeskočila mezi nimi příslovečná jiskra a události pak nabraly rychlý spád. Sám Burton sice později přiznal, že Elizabeth ho zpočátku přitahovala hlavně po sexuální stránce, ale velice záhy jejímu kouzlu podlehl. „Na začátku to byl chtíč, ale pak jsem ji poznal a byla z toho láska jako trám,“ řekl herec. Románek vyvolal velký rozruch, protože oba byli tou dobou sezdáni s někým jiným – jak známo, Liz měla Eddieho a Richard byl už od roku 1949 ženatý se Sybil Williams, s níž měl dvě děti. Následovalo ovšem nevyhnutelné: dva rozvody, za což je odsoudil dokonce i Vatikán. V březnu 1964 se vzali (pro jistotu v Kanadě) a rázem se z nich stal hollywoodský pár číslo jedna. Není divu, že fotografové je pronásledovali na každém kroku a jejich společný život byl vděčným soustem bulvárních magazínů i kvůli životu na vysoké noze, který vedli. Sice se hluboce a vášnivě milovali, ale jejich vztah byl hodně bouřlivý a leccos z něj se přeneslo i do filmů Zkrocení zlé ženy a Kdo se bojí Virginie Woolfové, ve kterých se společně objevili. Hádky a emotivní scény, které ztvárňovali před kamerou, byly tak realistické, že se spekulovalo o tom, zda je vůbec hráli. Vzájemně se také předháněli v nákladných dárcích. Richard měl slabost kupovat své ženě drahé šperky, jachty a soukromá letadla a také Elizabeth ho zahrnovala luxusem. Jejich okázalý životní styl jim vydržel celou dekádu, nicméně hereččin nejstarší syn Michael Wilding Jr. ho měl záhy plné zuby, od ostře sledované rodiny odešel a raději žil ve Walesu v komunitě hippies.

Nikdy se nedokázali úplně rozejít

Ačkoli Liz Taylor při svatbě prohlásila, že je nadevše šťastná a jejich manželství bude trvat navěky – ale po deseti letech, v červnu 1974, následoval rozvod. Jedním z důvodů měla být Burtonova přílišná závislost na alkoholu. Sám herec rozpad vztahu okomentoval v jednom z dopisů, které Liz později zveřejnila: „Nejzásadnější, nejzpropadenější, nejvražednější a bohužel neměnná věc je, že my dva si naprosto nerozumíme. Jsi jako Venuše, jako ta planeta, ale já jsem hluchý k hudbám sfér.“ Nicméně odloučení jim dlouho nevydrželo, protože už v říjnu 1975 se vzali podruhé. Záhy vyšlo najevo, že nedokážou žít bez sebe, ale ani spolu – jejich druhé manželství vydrželo pouhých devět měsíců.

I po druhém rozvodu ale zůstali v pravidelném kontaktu a až do Richardovy smrti v roce 1984 se k nelibosti svých dalších partnerů scházeli nebo si dlouhé hodiny telefonovali. Herečka také v jednom rozhovoru prohlásila, že Burton byl mužem jejího života a všichni chlapi, které měla po něm, byli jen společníci.

Foto: profimedia

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.