Navštivte s rodinou nejvyšší vrchol Krušných hor a nenechte si ujít výhled z klínovecké rozhledny, která každoročně přiláká davy turistů. A když se poštěstí, lze dohlédnout až na Ještěd.

Vyhlídková věž byla postavena jako polygonální (osmiboká), pětipodlažní, neomítaná kamenná stavba 17 metrů vysoká, zastřešená jehlancovou střechou. V červnu 1897 byla na Klínovci zřízena poštovní stanice, která za první léto provozu odeslala do Božího Daru přes 7 000 zásilek. Telefonní linka byla do objektu zavedena v roce 1906.

Nejvyšší hora Krušných hor – Klínovec (1244 m n. m.) patří k přírodním dominantám Jáchymovska. Protože se zde drží sníh nejdéle v republice, je také pravým rájem pro všechny milovníky zimních sportů. Na vrcholu najdete nejenom památnou rozhlednu z roku 1884, která započala svou historii již v roce 1817, kdy vrchol začali navštěvovat lázeňští hosté z Karlových Varů, ale také 80 m vysokou telekomunikační věž a hotel – nejstarší a nejvýše položenou budovu v Krušnohoří. Před druhou světovou válkou se zde mohlo ubytovat až 112 lidí. Na vrchol Klínovce vás po tříkilometrové cestě pohodlně vyveze lanovka po celý rok. V zimě je svah okolo lanovky Klínovce hojně využíván lyžaři. Pro nejmenší je přímo u stanice lanovky připraven lyžařský kolotoč, kde se mohou učit základům lyžování a jízdě na vleku za dohledu zkušených instruktorů. V létě vás lanovka vyveze za zajímavými výlety v okolí Klínovce i do Německa. Na cyklisty čekají upravené cyklostezky a pro ty náročnější profesionální sjezdová trať pro horská kola.

Božídarské rašeliniště nedaleko Klínovce

Je národní přírodní rezervace v okresu Karlovy Vary, největší rozlohou v Krušných horách. Těžba rašeliny zde probíhala až do druhé světové války. Ochrana tohoto přírodního území byla vyhlášena roku 1965 na rozloze 929,5 hektaru; chrání vrchovištní rašeliniště se smrčinami, klečí, porosty borovice blatky, břízy trpasličí, vřesovišti a loukami. Roste zde pro rašeliniště charakteristická masožravá rostlina rosnatka okrouhlolistá. Od roku 1977 územím prochází naučná stezka s délkou 3,2 km a dvanácti zastávkami. Nejvyšším bodem chráněného území je výrazný vrch Božídarský Špičák.

Na trase naučné stezky Božídarské rašeliniště je rozmístěno dvanáct informačních tabulí, které pojednávají o prostředí a zvláštnostech rašeliniště, historii těžby rašeliny v Krušnohoří, apod. Rašeliniště je biotopem mnoha chráněných ohrožených druhů rostlin i živočichů. Navíc naučná stezka je přístupná i pro vozíčkáře a maminky s kočárky.

Text: Darina Zumrová

Foto: profimedia

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.