Krásu i blahodárný vliv léčivých kamenů na lidský organismus objevili už naši předkové, nicméně jejich harmonický vliv na psychické i fyzické neduhy oceňujeme i dnes. Ušlechtilé polodrahokamy jsou nositeli přírodní síly – energie, která léčí. V seriálu na webu ŽenyDívky.cz vám v abecedním pořadí představujeme ty nejlepší, nejbarevnější a v pravém slova smyslu magické.

Purpurit

Vzácný minerál pochází z nalezišť v Austrálii, Namibii, ve Francii nebo v USA. V přírodě se vyskytuje v nejrůznějších odstínech fialové barvy – od tmavě purpurové přes levandulovou, ale může být i narůžovělý.

Duchovní účinky: Tento minerál zvyšuje důvěru ve své schopnosti, stejně tak jako schopnost vyjadřování i odvahu mluvit na veřejnosti. Pomáhá také překonávat překážky, které mohou být limitující v osobním růstu, eliminuje pracovní problémy. Jeho čistá energie harmonizuje korunní čakru. V neposlední řadě vnáší do našeho života mírumilovnost, klid a pohodu a je kamenem vhodným pro meditace. Umožňuje také prolomit staré a nefunkční vzorce i návyky chování a tím mění život směrem, který potřebujeme.

Léčebné účinky: Purpurit především zklidňuje centrální nervovou soustavu, čímž zmírňuje negativní dopady stresu na náš organismus. Je podpůrným kamenem při úrazech.

Nabíjení a očista: Čistíme jej pod proudem vlažné vody a nabíjíme na nepřímém slunci.

Pyrit

Kámen zlaté až hnědavé barvy má své naleziště nejen ve Velké Británii, ale také v Peru nebo v Chille. Jeho planetou je Mars a jeho živlem oheň.

Duchovní účinky: Tento kámen můžeme využít k léčení s velmi rychlým efektem. Chrání na mnoha úrovních, zejména proti úrazům nebo infekčním onemocněním. Na duchovní úrovni usnadňuje diplomatické jednání, podporuje plánování a přivádí nové a inspirující myšlenky. V období citové nerovnováhy pomáhá harmonizovat, zvyšuje sebedůvěru i vědomí vlastní hodnoty. Je vhodným kamenem při intenzivní duševní činnosti, dodává energii.

Léčebné účinky: Posiluje trávicí, respirační i oběhový systém, zvyšuje okysličení krve, redukuje projevy bronchitidy nebo astmatu. Výborně působí také na kosti a pomáhá z organismu vyplavovat škodlivé toxiny.

Nabíjení a očista: Pyritu nesvědčí voda, proto jej čistíme pouze kusem látky a nabíjíme na nepřímém slunci, nebo položením na křišťál.

Quantum quattro

Tento skvrnitý kámen se skládá z odstínů modré, zelené, tyrkysové a černé barvy, přirozeně se vyskytuje na různých místech v Namibii.

Duchovní účinky: Má výrazný vliv na energetické pole, s velkým účinkem odstraňuje negativní energie, vstřebává znečištění a svému majiteli přináší ochranu. Mezi jeho další důležité schopnosti patří obnova rovnováhy a harmonizace myšlenek i emocí. Kámen uzemňuje mysl a hluboké, nezpracované city uvolňuje a rozpouští. Významný vliv má na srdeční čakru, ale i na Solar plexus. Odstraňuje emocionální zranění i pocity viny a čistí karmu.

Léčebné účinky: Aktivuje léčbu naší DNA, posiluje imunitní systém a pomáhá překonat závislosti. Zmírňuje nevolnost, migrénu i premenstruační syndrom. Je podpůrným kamenem pro zažívací trakt, ledviny i játra.

Nabíjení a očista: Kámen čistíme pod proudem vlažné vody, nabíjíme ho na denním světle.

Foto: profimedia

Redaktorka časopisu Sedmička a webu Ženydívky.cz. Má ráda literaturu, dokumenty, přírodu a procházky starou Prahou.