Žaneto, četla jsem vaši minulou poradnu k výběru plavek. Ale já mám s plavkami jiný problém. Občas se mi dělá na zádech, kde je kovové zapínání, zelenohnědý flek na kůži. A někdy i vpředu – od ozdobných kroužků na ramínkách. Mám plavky reklamovat? Jak se mám potíží zbavit? Květa, Ml. Boleslav.

Milá Květo, odpovím vám ve dvou rovinách. Ta první bude praktická a vyřeší momentální situaci, kdy zapínání a některé kovové doplňky nechávají na pokožce nevzhledné fleky. Odstraníte je celkem snadno: tamponem s mastným krémem, čisticím mlékem a pak pleťovou vodou. To je dílčí vyřešení následků, které se vám viditelně projevilo na kůži.

Tou druhou rovinou je pak generální řešení vašeho problému. A tou je nákup plavek. Pravděpodobně jste je zakoupila u nestandardního prodejce nebo u neprověřeného výrobce. Ti používají necertifikované doplňky a součástky. Značkový výrobce nakupuje vše, tedy látky, nitě, doplňky, od prověřených dodavatelů, takových, jejichž produkty mají platné atesty. Evropští producenti tyto certifikáty mívají a kvalitu vstupních surovin i svých výsledných výrobků prověřují. Horší j to s mimoevropskými výrobci.

Česká obchodní inspekce před časem zjistila, že každý šestý bižuterní výrobek představuje zdravotní riziko. U nestandardní bižuterie se z těžkých kovů v nadlimitní míře objevují nejčastěji nikl, olovo a kadmium. Rizikové látky se mohou také vyskytovat v barvivech a glazurách, kterými jsou tyto výrobky kolorovány. Výrobce bižuterních výrobků samozřejmě produkuje i galanterní doplňky, které pak nacházíte na prádle, plavkách i na konfekci. Jak víme ze školních lavic, jsou naše pleť a pokožka „propustná“, takže se přes ni dostávají tyto látky do našeho organismu, kde mohou způsobit kožní problémy, alergie, genetické mutace i rakovinové bujení. Zabarvení kůže znamená, že módní doplněk či zapínání plavek je z nekvalitních slitků a dalších nevhodných či nebezpečných materiálů. Nejčastějším výrobcem takového „šméčka“ bývá východní Asie.

Pokud se chcete možným problémům vyhnout, vyberte si prověřeného tuzemského nebo zahraničního výrobce. U zavedených značek se nemusíte bát o kvalitu materiálů. Ovšem zbystřete, pokud nakupujete na neznámém zahraničním webu. A ještě k vašemu dotazu – fleky si nafoťte a rozhodně plavky reklamujte.

Foto: profimedia

Profesionální stylistka prádla z Triola a.s. Na ŽenyDívky.cz pro vás připravuje módní poradnu.