Sluníčko hřeje, v myšlenkách se již vidíme na letní dovolené. Pojďte si připravit svěží a lehce sladké sirupy. Využijete tak první sklizeň ze zahrádky či blízké louky. Získáte báječnou ingredienci pro přípravu čajů i drinků. Kromě kohoutkové vody vyzkoušejte sodu či šumivé víno, rázem se vytvoří snadný šumivý koktejl. Ovocné bowle díky sirupům získají novou příchuť.

Rebarborový sirup s mátou


Rebarbora neboli reveň není příliš známou zeleninou. Její obliba stoupá, tak si místo koláče zkuste připravit sirup z čerstvých výhonků a svěží máty. Nejlepší jsou od dubna do června.

Ingredience:

  • 1 kg očištěné rebarbory
  • 1 kg Korunního cukru pro přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  • 1 l vody
  • 1 svazek máty

Očištěnou rebarboru dáme do velkého hrnce, přidáme vodu a přivedeme k varu. Vaříme cca 20 minut, až se rebarbora začne rozpadat. Přidáme cukr na přípravu sirupu a pořádně rozmícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme mátu a necháme odstát při pokojové teplotě 3-4 hodiny. Směs přecedíme přes sítko, šťávu ještě jednou přivedeme k varu. Horké plníme do lahví, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu.

Bazalkovo-limetkový sirup


Oblíbenou bylinku nejčastěji najdete v kombinaci s rajčetem či těstovinami. Víte, že báječně osvěží i v nápoji? Zkuste ji přimíchat v podobě sirupu do sektu či ledového čaje. Malé množství lístků bazalky můžete sklízet průběžně. Pro celkovou sklizeň je nejlepší období květenství, tedy červen.

Ingredience:

  • 1,5 l vody
  • 500 g Korunního cukru BIO krystalu
  • 5 limetek (v bio kvalitě)
  • 1 pomeranč (v bio kvalitě)
  • 50 g bazalky
  • 20 g máty

Limetky a pomeranč dobře umyjeme. Kůru nastrouháme, plody překrojíme a vymačkáme z nich šťávu. Tu smícháme s BIO cukrem a 1,5 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Bazalku a mát dobře umyjeme a vložíme do horké (ne vařící!) vody. Necháme vychladnout a na noc odložíme do chladu. Odleželou směs přecedíme přes sítko a skladujeme v uzavřené láhvi na chladném místě. Takto sirup vydrží asi měsíc.

Sirup z květů bezu černého

Klasika, kterou možná vařila i vaše babička. Sirup při přípravě můžeme zjemnit přidáním bylin nebo koření, např. meduňky či skořice. Bílé kvítky můžete sbírat už od května do července.

Ingredience:

  • 15-20 bezových květů
  • 500 ml vody
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu

Utržené bezové květy dobře oklepeme (zbavíme je tak případných nečistot) a odstraníme silné stopky. Cukr na přípravu sirupu rozpustíme v horké vodě. Povaříme, až je roztok čirý, květy jím zalijeme a necháme v cukerném roztoku stát v chladu 48 hodin. Sirup přecedíme, nalijeme do sterilních lahví, dobře uzavřeme a uskladníme v chladu. Pro delší trvanlivost sirup před plněním uvedeme na 3 minuty do varu. Po otevření skladujeme v chladničce a rychle spotřebujeme.

Foto: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.