Stále přibývá lidí, kteří trpí potravinovými intolerancemi a musí ze svého jídelníčku vyřadit například lepek. Takové stravování není jednoduché a o pečení to platí dvojnásob. Máme pro vás bezlepkové recepty, které se budou před Vánoci zajisté hodit…

Bezlepkové ořechové rohlíčky

Ingredience:
Na těsto:
160 g univerzální směsi bez lepku Labeta
½ kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva bez lepku
200 g cukru
200 g mletých ořechů
2 vejce
Krém:
30 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
250 ml mléka
250 g másla
50 g cukru

Postup:
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Poté z něj tvarujeme rohlíčky. Plech vyložíme pečicím papírem a pečeme při 175 °C asi 12-15 minut.
Rohlíčky zdobíme krémem. Z mléka a bezlepkové univerzální směsi uvaříme kaši. Po vychladnutí do ní zašleháme máslo a cukr. Krém nanášíme na rohlíčky, které můžeme ještě dodatečně dozdobit čokoládou.

 

Linecké cukroví bez lepku

Ingredience:
300 g univerzální směsi bez lepku Labeta
150 g másla
50 g moučkového cukru
2 vejce
2 vanilkové cukry
marmeláda na slepení

Postup:
Všechny suroviny důkladně promícháme a vytvarujeme těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v lednici. Poté ho rozválíme na 0,5 centimetru silný plát a vykrajujeme tvary. Pečeme ve středně rozehřáté troubě do lehkého zrůžovění.

Autor: Alena Babuková

Foto: depositphotos.com/jeka2009

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.