Věděli jste, že slovo piknik pochází ze spojení dvou francouzských výrazů „picque“ a „nicque“ a že v Čechách byl v 19. století označován jako „merenda“?

První forma venkovního stravování proběhla už ve středověku, kdy se menu skládalo převážně z chleba, kuřete, sýrů a vína. Postupně začaly být venkovní dýchánky populární v mnoha zemích, přičemž každá z nich vdechla pikniku jedinečnou formu. Zatímco hospodyňka Magdalena Dobromila Rettigová se na slavnostních občerstveních proslavila Kunětickými preclíky, v dnešní době si potrpíme spíše na jídlo z grilu.

Reklama

Od středověku po současnost

Věděli jste, že… v roce 2 000 se ve Francii konal 600 mil dlouhý piknik, který oslavoval dobytí Bastily?

 

Maso a alkohol

Piknik nese svůj původ již od dob, kdy se lovci vydávali za potravou. Zdokumentovány jsou různé lovecké přesnídávky, v případě dámské společnosti obsahoval piknikový košík šampaňské, paštiky i saláty. V 19. století se stalo stolování v trávě módní záležitostí. Zatímco ve viktoriánské éře Velké Británie pojídali nejraději masové koláče a humry s majonézou, v USA si vybírali z mnohem širší nabídky. Mezi základní potraviny, které nesměly na piknikování chybět, patřil vepřový jazyk, pečeně, sendviče, koláče, ovoce a zelenina. Všechny pokrmy samozřejmě vždy doprovázely vhodně zvolené alkoholické nápoje, nejčastěji to bylo pivo, víno, různé pálenky, nebo medovina.

Na venkovní sešlosti se v současnosti více než tři čtvrtiny z nás vypravují maximálně pětkrát ročně. Činíme tak převážně s přáteli (50 %) nebo nejbližší rodinou (33 %). Kromě duchaplné konverzace se častěji věnujeme rozptýlení v podobě hudby, tance nebo hry na hudební nástroj, pokud se na akci konzumují alkoholické nápoje.

foto: Pixabay

Párujte a poznávejte

Věděli jste, že… v roce 2013 padl český rekord v brněnských Lužánkách, kdy se pikniku zúčastnilo 310 lidí?

 

Do popředí se dostává trend „food pairingu“, při kterém se klade důraz na kombinaci jídla a pití. Při párování chutí je nejdůležitější mezi pokrmem a drinky udržet rovnováhu, kterou vyvažuje spojovací prvek obou surovin. Při food pairingu se vyplácí experimentovat, spojením dvou různých ingrediencí získáte naprosto novou a charakteristikou chuť. Párovat lze například osvěžující míchané drinky s ovocem, čokoládou, nebo sýry. Neodsuzujte neznámé kombinace a najděte spojení, které vám sedí na míru. Oživte piknikovou sešlost pečeným jehněčím podávaným se světovým Manhattanem, ovocnými fondue doprovázenými Baileys Chocolatini nebo hořkou čokoládou s rumovým koktejlem Black Spiced&Apple.

Češi byli vždy na maso

V Čechách byl piknik původně označován jako „merenda“, k níž si hosté nosili vlastní jídlo a pití. Tato společenská akce měla podobu různých výletů, které často navštěvovali i čeští vlastenci. Pražané chodili do klášterů a po modlitbě hledali vhodné místo ke konzumaci nejrůznějších pokrmů. Nejčastěji se hodovala šunka, která se zapíjela pivem. V současné době Češi na piknicích nejraději konzumují maso, zeleninu a pečivo, z alkoholických nápojů potom rum, vodku či gin.

Věděli jste, že… i piknikové koše prošly vývojem? Zprvu byly velké jako kufr, ale časem se měnila jeho velikost i vnitřní rozmístění na nádobí.

 

Kombinace různých chutí není Čechům cizí. Zatímco ženy dávají přednost vyšší konzumaci zeleniny (73 %) a ovoce (38 %), muži uvádí, že si raději pochutnají na uzeninách (43 %) a masu. Kuchaři si s přípravou jídla dají záležet, ale hlavu si nelámou. Nejčastěji se spoléhají na vlastní osvědčené recepty, na doporučení známých a kamarádů dá skoro čtvrtina z nás, méně se už inspirujeme na internetu.

Věděli jste, že… ovoce skvěle doplní koktejly z rumu, který je druhým nejoblíbenějším tvrdým alkoholem na piknicích?

 

Na pikniku konzumuje alkohol 79 % návštěvníků. Z lehkého alkoholu je to nejčastěji pivo a bílé víno, z tvrdého je to slivovice, rum a vodka. Připravujeme-li na pikniku koktejly, nejčastějšími ingrediencemi jsou ovocné džusy, tonik a sladké limonády. Tvrdý alkohol se na piknicích objevuje, pokud se jedná o setkání s přáteli nebo kolegy z práce. V tomto případě má setkání konkrétní důvod. Častěji jej pijí muži a lidé ve věku 55 až 64 let.

foto: Pixabay

Kde posvačit v trávě

Patříte mezi piknikové nadšence, pro které je venkovní stravování kvalitní formou trávení volného času s přáteli? Venkovních míst, kde si dopřát dobré jídlo a pití za přítomnosti oblíbené společnosti, je v českých krajích nespočet. Mezi nejoblíbenější patří zahrádky, městské parky, nebo louky. Inspirujte se a vyrazte na piknik do zámeckých parků, nebo pražských zákoutí.

Foto: bixabay/pexeles; steingregor07;stockSnap; alexis_isabel

Reklama
Redaktorka rubriky Relax na webu TÝDEN.CZ a editorka ŽenyDívky.cz. Ráda vaří, sportuje a miluje zvířata.