„Otec“ moderní astronomie, filosof, matematik a fyzik Galileo Galileo se narodil přesně před 456 lety. Slavný fyzik se narodil 15. února roku 1564 v italském městě Pisa. Ačkoliv z něj otec chtěl mít lékaře, on se rozhodl pro vědecká studia.

Už od dětství Galileo pozoroval přírodu, vytvářel hypotézy, shromažďoval důkazy a nakonec z nich vyvozoval jasné závěry. Odjakživa miloval čísla, není se tedy čemu divit, že se rozhodl studovat matematiku. Po škole dostal nabídku, aby se stal profesorem matematiky na univerzitě v Padově. Přijal ji a byl zde velmi spokojený. V tomto italském městě se také seznámil s Mariou Gambra, se kterou měl dvě dcery a syna. 

Kromě matematiky vědec rád vymýšlel i nejrůznější nástroje jakými byly například kompas či termoskop, který měřil změnu teploty. Postavil dokonce vylepšený dalekohled takzvaný „puškohled“, díky němuž uskutečnil mnoho významných pozorování. Objevil například čtyři měsíce Jupitera, prstence planety Saturn, pahorky na Měsíci a hlavně fakt, že se Slunce netočí kolem Země. Na tu dobu to byl opravdu revoluční objev. Matematik opustil své „teplé“ místo v Padově, stal se hlavním matematikem na univerzitě v Pise a zároveň filozofem velkovévody Toskánského.

Spor s církví

Jeho úspěchům a hlavně názorům však příliš nefandila církev. Kardinál Robert Bellarmine v roce 1615 prohlásil, že Koperníkovy a Galileiho myšlenky jsou pouhé hypotézy a ne skutečnost. Což se zase nezamlouvalo italskému vědci a rozhodl se své teorie obhájit v samotném Římě.

O 17 let později byl „případ Galileo“ předán papežem Urbanem VIII. svaté inkvizici. V té době už však vědec nebyl nejmladší, trápilo ho zažívání, ztěžka se pohyboval a hlavně ztrácel zrak. Churavý Ital se nakonec nátlaku podvolil a písemně odvolal své učení. Astronom byl nakonec dne 23. června roku 1633 uznán vinným a odsouzen z kacířství.

Nejprve byl odsouzen na doživotí, ale vzhledem k jeho špatnému zdravotnímu stavu byl umístěn do domácího vězení. Posledních devět let života strávil ve své vile v Arcetrii, nedaleko Florencie.

Slepý Galileo zemřel 8. ledna roku 1642. Ve stejném roce, kdy se narodil Isaac Newton. Po 359 letech se Galileo dočkal od církve omluvy, kterou vyřkl v roce 1992 papež Jan Pavel II.

Slavný výrok italského vědce

Všichni se ve škole učí slavnou větu, kterou pronesl Galileo Galilei, a která zní „Eppur si muove!“ (A přece se točí). Dříve se tvrdilo, že si astronom tuto větu zamumlal pod vousy po církevním procesu. Podle historiků to však není možné, protože kdyby se ta stalo, čekala by vědce jistá smrt.

Druhá teorie se přiklání k názoru, že větu pronesl Galileo na smrtelné posteli. Což je pravděpodobnější verze, ale pravdu však ví jen slavný vědec.

Foto: pixabay.com/DarkWorkX