Kultovní šaty se spadlými rukávy, které měla na sobě Diana v Bílém době v roce 1985 během tance s hercem Johnem Travoltou se prodaly za 290 tisíc dolarů (6 630 270 korun). Dražby se ujala společnost Kerry Taylor Auctions.

Novým majitelem princezniných šatů se podle serveru Fox News stala nezávislá charitativní organizace Historic Royal Palaces. Sametovou róbu v temně modré barvě pro Dianu ušil britský návrhář Victor Edelstein.

„Jsme potěšeni, že jsme tyto ikonické šaty získali,“ řekla kurátorka Eleri Lynnová. Poté co odborníci šaty zakonzervují, plánuje organizace róbu vystavit ve své sbírce Královských slavnostních oděvů.

Po úspěchu, který princezna z Walesu sklidila, si svou námořnickou verzi róby oblíbila natolik, že je nosila při různých příležitostí. Dokonce princ Charles prohlásil, že v nich vypadá úžasně.

„Diana se stala módní ikonou stejně jako americká první dáma Jackie Kennedy či herečka Audrey Hepburn. Jejich styl byl nadčasový a elegantní,“ dodala Lynnová. „Mnoho designérů se mnou mluvilo o neuvěřitelném charisma, které princezna měla.“

Foto:ČTK/PA/John Stillwell, ZUMA/Nils Jorgensen