Před několika dny oznámila britská královská rodina zásnuby princezny Betrice z Yorku s Edoardem Mapellim Mozzim. Královské svatby patří k jedněm z nejkrásnějších a nejsledovanějších, a proto jsme v redakci vybrali top pět nekrásnějších svateb napříč zeměmi. Jak vypadaly šaty a od koho si je nechaly ušít? 

Španělský král Filip a královna Letizia

Pár byl oddán 2. května roku 2004 v Almudenské katedrále v Madridu. Nevěsta měla na sobě krémové šaty od Manuela Pertegaze doplněné platinovou tiáru osázenou brilianty, kterou ji zapůjčila královna Sofia. Pro svatební kytici zvolila Letizia bílé lilie.

Foto: ČTK/AP/Gustavo Cuevas

Princezna Diana a princ Charles

Tato svatba patřila k nejhonosnějším a nejsledovanějším svatbám světa. Mladý pár si řekl své „ano“ 29. července 1981. Dianiny šaty navrhl David Emanuel společně se svou ženou Elizabeth.  Byly vyrobeny z hedvábného taftu v barvě slonové kosti zdobené krajkou a drobnými perličkami. K sukni byla připnuta malá podkova z 18karátového zlata. Honosnou róbu doplnila neuvěřitelně dlouhá vlečka, která měřila osm metrů. Charles si pro tento den oblékl vojenskou uniformu.

Foto: ČTK/AP

Grace Kelly a monacký kníže Rainier III. 

Talentovaná americká herečka si monackého knížete vzala 18. dubna 1956. Autorkou jejích svatebních šatů byla Helen Rose, držitelka Oscara za nejlepší návrh kostýmu.  Na róbu bylo spotřebováno více než 350 metrů látek, z toho 100 metrů hedvábí.  Vršek šatů byl ušit ze starožitné bruselské krajky, na kterou pak švadleny ručně našili miniaturní perličky.

foto: ČTK/PA/PA

Král Husajn a královna Núr  (dříve Lisa Halabyová)

Núr se za svého manžela provdala 15. června 1978 v paláci Zahran v Ammánu v Jordánsku. Obřad, který se nesl v duchu muslimský tradic, trval pouhé čtyři minuty. Ženich v den sňatku přejmenoval Lisu na Núr (světlo). Nevěsta pro svůj velký den zvolila svatební šaty z dílny francouzského návrháře Christina Diora. Ačkoliv ji byly nabízeny různé komplikované náčrty budoucích šatů, Núr zvolila velmi jednoduché bílé hedvábné šaty s dlouhými rukávy a obyčejnou dlouhou sukní. Stejně jednoduchý byl i její svatební účes, ve kterém měla naaranžováno pár bílých květin, které držely závoj pevně na vlasech. Dokonce odmítla i make up.

foto: ČTK/DPA

Princezna Salwa Aga Chán a princ Rahim Aga Chán

Americká modelka Kendry Spearsová si vzala nejstaršího syna imáma šíitských muslimů prince Rahima Aga Chána 31. srpna 2013 na zámku Château de Bellerive v Ženevě.   Nevěsta měla na sobě tradiční sárí v barvě slonovinové kosti vyšívané zlatem. Po svatbě přijala své nové jméno Salwa.

Foto: facebook/ Prince Rahim Aga Khan

autor: -tya- 

foto: facebook/ Prince Rahim Aga Khan

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.