Oslavte s námi Mezinárodní den čokolády dvěma báječně čokoládovými recepty. Pátek třináctého nemusí být vždy smolný den. Letos na něj připadá svátek čokolády a to je důvod k radosti.  

Čokoládové brownies, které si zamilujete

Ingredience

200 g kvalitní hořké čokolády
3 vejce
125 g másla
1 balení vanilkového cukru
200 g třtinového cukru
150 g mouky
1 čajovou lžičku prášku do pečiva
1 čajovou lžičku soli
1 polévkovou lžíci kakaa
trošku másla na vymazání formy

Postup:
Asi 150 g hořké čokolády rozpusťte společně se 125 g másla ve vodní lázni a nechte vychladnout. V míse vyšlehejte vejce společně s vanilkovým a třtinovým cukrem. Přilijte vychladlou čokoládovou hmotu a postupně přidávejte mouku s pečícím práškem, sůl a kakao. Nasekejte nahrubo zbylou čokoládu a opatrně ji přimíchejte ke zbylé směsi.
Troubu předehřejte na 180°C. Menší hranatý plech o velikosti 28,5 x 23 cm pečlivě vymažte máslem a směs do něj nalijte. Pečte přibližně 20 minut.

Tip:
Čím menší plech, tím větší požitek. Pro tento recept je vhodné zvolit pečící nádobu s menším rozměrem a vyšším okrajem. Brownie vyndejte z trouby o 1 až 2 minuty dříve, aby zůstaly krásně vláčné. Dozdobit je můžete ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládou.

Čokoládové kuličky nejen na Vánoce

Ingredience:

75 g změklého másla
100 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
75 g cukru moučka
1 čajová lžička vanilkového cukru
50 g namletých mandlí
50 g skořicového cukru pro obalení

Postup:
Máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. K vyšlehané směsi přidejte vanilkový cukr, mandle a rozpuštěnou čokoládu. Nechejte vychladnout a poté ze směsi rukama tvarujte kuličky. Nakonec je obalte ve skořicovém cukru.

Kuličky se skvěle hodí jako malý dezert ke kávě.

Více o čokoládě zde.